VOTE ONLINE PASCA PRU13:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Thursday, 8 August 2013

Mat Luthfi Hina Islam di Satu Syawal

Ini Status Mat Lutfi

Tidak beraya di masjid pagi ini kerana ada site visit di sebuah katedral milik Anglo-Katolik. Mak cik ni jemput datang Ahad nanti untuk ceramah dan muzik.

"We welcome everybody. Doesn't matter who you are."

"So does my religion."

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua. Maaf zahir batin.
 Sebelum nak buat report Polis, Mengamok Bagai.. Mai baca sat
"we welcome everybody.doesnt matter who you are" means in terms of the study / learning esp for architecture laa.bukan nak memurtadkan sapa-sapa.. Pihak church mengalu-alukan kepada sapa-sapa untuk datang & study architecture.. Buka mata & minda.. Pergi tempta orang, belajar budaya orang janji hati & iman tu teguh. -Sugar Rush

Mungkin orang yang tak merantau tak faham, aku sendiri pun tinggal kat rumah orang Kristian, bahkan diorang lagi baik dari sebilangan orang-orang islam sendiri..
Aku ingat lagi, time seminggu puasa tu cukup malas nak pergi terawih, pastu diorang tanya, "Faizal, pegi terawih malam ni."
aku, "malas pula rasanya.. "
diorang, "laa, baru seminggu.. pegi lah..."
Bila time pegi kedai, "tengok ni, yg ni boleh pakai ke logo halal ni?"
aku: "lain macam je logo tu.."
Nampak,
diorang boleh respek kita. tapi kita xtaw respek diorang dan mengharapkan diorang respek lebih kat kita.

dats y Tuhan galakkan kita bermusafir, supaya terbuka pandangan mata dan hati kita.. so, jangan buat pandangan ikut sesukahati sendiri..
kadang2 aku malu tengok gelagat sebilangan org melayu bila bandingkan org2 non-muslim di perantauan ni. -Faizal Zainal
Ni aku bagi istilah architecture pasal gereja,
Kalau kecik pangil chapel.
Hat sedang tu pangil curch,
Hat besaq kira hq dia pangil catheral.

Itu apa aku blajaq msa sem 1,kut salah betuikan la..
Cathedral ni paling bnyak unsur senibina, sbb dia antara bngunan yg mngalami bnyak zman peralihan senibina.

Sdikt info,hehe..
Salam lebaran... -Wan Muhsani
Kalau aku upload gambar dengan aweks tak pakai tudung, ada adab tak? Alaaa, pergi katolik ja pun. Come on la melayu. Benda kecil pun nak buat drama.

Mungkin Typical malay lebih menggelebah bila seorang muslim masuk gereja pada hari raya (itu pun sebab course requirement) berbanding berpuluh-puluh ribu melayu Islam yanng tak penah jejak masjid kecuali pada hari raya.

Sekian.maaf zahir dan batin:)

Selepas beberapa jam Mat post status nie pulak:

I should've listened to you guys. I regret being so nice to that cathedral mak cik. I thought she gave me mineral water, turned out to be holy water. I was praying Asar just now and it was so difficult to recite all the ayah. Could feel my heart tainted and hardened too. I should be extra cautious after this. Thanks guys :(

Aku tak pasti betoi ka tak.. Tapi naluri aku kata "nie mesti sarcasm"

Tapi kalau betoi.. ada la tips yang aku terbaca tadi..
Cara mengubati orang yang terminum Holy Water :

1. Sediakan Air minuman seperti air kosong atau air putih.
2. Mulakan dengan membaca Bismillah dan Surah Al-Fatihah.
3. Baca Ayat Kursi sebanyak 7 kali.
4. Baca 4 Khul iaitu Surah Al-Kafirun, Surah Al-Ikhlas, Surah Al- Falak dan Surah Al-Nas.
5. Baca Selawat kepada Nabi Muhammad SAW sebanyak tujuh kali atau angka ganjil.
6. Setelah selesai membaca semua yang di atas hambuskan ke dalam air tersebut.
7. Berikan setengah air yang ditawarkan itu kepada pesakit minum.
8. Sebahagian air yang ditawarkan itu dicampurkan ke dalam air mandi pesakit tersebut.
9. Mandikan pesakit tersebut sehingga semua air campuran itu kena semua anggota tubuhnya.
10. Setelah selesai mandi ajarkan pesakit mengucap Dua Kalimah Syahadah perlahan-lahan.
11. Laksanakan Solat Sunat Hajjat dua rakaat dan memohon pertolongan Allah.
12. Jika pengubatan ini tidak berkesan, boleh diulangi lagi teknik ini. Jika tidak berkesan juga haruslah dibawa kepada orang yang lebih arif dalam bidang ini.

Cubalah, minta kawan tolong bacakan ayat2 tu. Semoga Allah memeliharamu. -Rosliza Senik
 
Ada pulak ayat yang suruh hangpa pecah otak pikiaq.. 
Untuk semua and peringatan bersama, rasanya status ni sarcasm je. cuma nak share satu benda, i've been to a church in Palestine. selalu kita dengar jangan minum holy water nanti tak boleh mengucap kan? ada bukti tak? macam mana kalau orang kristian kata air zam-zam tu kalau diorang minum nanti lidah kelu tak ingat Agama? kita sedih tak?
Kita jangan senang-senang ja buat fitnah pada Agama lain. kita pun tak suka orang fitnah Agama kita kan? holy water tu untuk dia 'bersih'kan baby baru lahir, bukan untuk diminum.
Kalau betullah holy water tu boleh buat orang lupa syahadah, baik israel tuang ja holy water dalam sungai kat palestin, habis semua orang tak ingat Allah, settle wallahu'alam. -Mastura Mohd Yusuf

~Mat hang balik mai Bukit Mertajam aku belanja hang minum ayaq anai-anai.. kompom neutral balik holy water dalam badan hang tu~

Post Terdahulu:  Air Terapi Anai-anai Makan 22 Juzuk Ayat Al-Quran

11 comments:

  1. Selamat Hari Raya~ =)

    Regards, www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary)

    ReplyDelete
  2. ayat xde adab....memuliakn agama lain....ilmu x tggi..jgn mlampaui batas pergaulan.....len kali mntk pndpt ulamak....bkn mntk pndpt Mak Cik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat mana yg xda adab? Bila masa dia memuliakan agama lain? Cuba jelaskan.

      Delete
    2. Cuba hbaq tang mna ayat yg xda adab dan memuliakan agama lain?

      Delete
  3. tang mane xde adab tu azril?

    -shady

    ReplyDelete
  4. Mungkin orang yang tak merantau tak faham, aku sendiri pun tinggal kat rumah orang Kristian, bahkan diorang lagi baik dari sebilangan orang-orang islam sendiri..


    diorang boleh respek kita. tapi kita xtaw respek diorang dan mengharapkan diorang respek lebih kat kita.

    Kita jangan senang-senang ja buat fitnah pada Agama lain. kita pun tak suka orang fitnah Agama kita kan? holy water tu untuk dia 'bersih'kan baby baru lahir, bukan untuk diminum.
    Kalau betullah holy water tu boleh buat orang lupa syahadah, baik israel tuang ja holy water dalam sungai kat palestin, habis semua orang tak ingat Allah, settle wallahu'alam. -Mastura Mohd Yusuf


    kadang2 aku malu tengok gelagat sebilangan org melayu bila bandingkan org2 non-muslim di perantauan ni. -Faizal Zainal


    Mungkin Typical malay lebih menggelebah bila seorang muslim masuk gereja pada hari raya (itu pun sebab course requirement) berbanding berpuluh-puluh ribu melayu Islam yanng tak penah jejak masjid kecuali pada hari raya.

    yg nie kot yg tuan diats tue mksudkn...rse mcm sindiran dan penghinaan je.....subhanallah

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya yok.....

    ReplyDelete
  6. i agree with your statement because as what i see all the comments in Matluhfi statues is really heartbreaking. some say Holy Water is air sihir. what if we do the same thing saying Air zam-zam is air sihir.
    i respect your religion.

    that anonymous saying your statement is sindiran and so on. so what if it was a sarcastic and sarcasm? terpulang kepada individu untuk terasa dengan pemikiran yang lain,but this blogger has voice out the truth, that actually what people needs to open their eyes :) salam

    ReplyDelete
  7. Hurmmm...betul apa yg mat lutfi kata tu.. kalo kita blaja friendly conparative religion, banyak benda yg berbeza dgn tipical malay or muslim. I mean, org malay or org islam pandang serong padahal perkara tu bukannya against islam.

    ReplyDelete
  8. Mat luthfi bukn hina agama islam lah. Siapa yg pndai2 bwt spekulasi mcm ni? Sya pnh mndgr sndiri dari ustazah sya kat sekolah( Sya xnk sbut nma dia), Klau org islam nk msuk gereja, msuk jelah.. Xda dosa pn aslkan kita xikut apa yg org kristian bwt ( Maaf klau ayt ini myinggung perasaan..) Kta ptut hormat pda agma lain juga, brulah org yg xseagama dgn kita respek Islam.. Klau org islam sndiri xtnjuk cntoh yg baik cmna nk tarik org dari agama lain convert islam.. Ni tak, stakat gmbr dlm gereja pn nk besar2kan. Ada tak kita tngok prbuatan yg brtentangan dgn agama Islam? Tak kan?? So, fkir2lah .

    P/S : Kpda Mat Luthfi , sya sntiasa skong Mat Luthfi :) ..

    ReplyDelete
  9. Aku sokong matluthfi tapi aku xsokong tuan punya artikel ini.. Sembang pakai lutut.. Taik mengampu..piraahh.. Fyi mat luthfi bukan org bm okay, dia orang kedah ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.