VOTE ONLINE PASCA PRU13:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Monday, 7 October 2013

Pinjaman Tanpa Bunga.. Rakyat Pulau Pinang Tidak Mengharapkan Bantuan TEKUN


MOHD. Rashid Hasnon (kiri) menyerahkan dana pinjaman PTSR kepada Abd. Mutalib Hanafi (kanan) dalam satu majlis di sini baru-baru ini.  

TANPA perlu menunggu wujudnya sebuah Negara Berkebajikan pun, kerja-kerja amal Islami di Pulau Pinang telahpun berjaya direalisasikan di bawah pentadbiran Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dan Timbalannya, Datuk Mohd. Rashid Hasnon.

Amalan Kerajaan Umno Pusat meluluskan permohonan pinjaman Tabung Ekonomi Usahawan Niaga (TEKUN) kepada kroni-kroni parti asabiah itu mendorong Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri menubuh skim pinjaman makro kredit seumpamanya selepas mengambil alih Pulau Pinang.

Kerajaan Negeri melalui Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) sejak tahun 2009 telah meluluskan RM5.907 juta pinjaman ‘tanpa bunga’ yang dikenali sebagai Projek Titian Sasama Rakyat (PTSR) kepada 1,491 usahawan kecil di Pulau Pinang.

Mohd. Rashid  yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak  berkata, 83.5 peratus atau 1,245 peminjam berwajib adalah Melayu, Cina (7.6 peratus atau 114 peminjam) dan India (8.9 peratus atau 132 peminjam).

“Apa yang lebih menarik, sudah tentu skim ini dipinjamkan tanpa 'bunga' (riba), di samping, tiada cagaran yang perlu dibuat," ujar Mohd. Rashid di sini baru-baru ini.

Mohd. Rashid berkata demikian pada majlis penyerahan pinjaman PTSR kali kelima kepada 49 penerima berwajib.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri menawarkan pinjaman mikro kredit serendah RM1,000 hingga RM10,000 demi membantu peniaga kecil mengembangkan prospek perniagaan masing-masing.

Atas inisiatif Kerajaan Negeri, beliau berkata, pihaknya berharap semua penerima berwajib dapat membayar balik pinjaman masing-masing mengikut jadual yang dipersetujui bersama demi memudahkan peniaga-peniaga lain untuk membuat pinjaman serupa.

Itu, katanya, termasuk insiatif Kerajaan Negeri melantik pegawai PTSR untuk pergi ke premis peniagaan peminjam berwajib pada tiap-tiap bulan bagi memungut balik dana yang dipinjam.

Sementara itu, Abdul Mutalib Hanafi, 56, yang ditemui kemudian berkata, beliau akan menggunakan dana pinjaman mikro kredit itu sebagai modal perniagaan nasi campurnya di Taman Teluk dekat Teluk Kumbar.

“Mengikut perancangan, saya akan membeli peralatan-peralatan baru seperti kerusi, meja dan barangan keperluan lain yang sudah rosak dan perlu diganti bagi memenuhi keselesaan pelanggan gerai saya,” ujar beliau sambil merakamkan penghargaan kepada Kerajaan Negeri.

Seorang lagi penerima, Yeoh Teoh Yong, 42, berkata, RM4,000 pinjaman yang diterimanya itu akan diguanakan untuk menambah stok pinggan mangkuk di kedai beliau yang terletak di Nibong Tebal.

Manakala seorang lagi penerima C. Devika Chandrasegar, 28, berharap pinjaman tersebut dapat memajukan saloon milik beliau.

“Tujuan pinjaman ini dilakukan adalah untuk membeli mesin dan peralatan keperluan lain di saloon saya, tambahan pula, saya hanya baru memulakan perniagaan pada bulan Jun lalu,” ujar beliau.

PTSR ditubuhkan pada tahun 2009, iaitu pada era Pakatan Rakyat mengambil alih Kerajaan Negeri.

Tulisan  Zainul Faqar

***
Pada asasnya pinjaman TEKUN ini diperuntukkan kerajaan bagi membantu peniaga kecil, penjaja, ibu tunggal dan usahawan kecil dan sederhana. 
Tetapi apabila ianya dikendalikan bersama pengerusi JKKK dari UMNO jadi ianya telah turut dipolitikkan oleh mereka. Setiap pemohon yang bukan ahli UMNO dikehendaki oleh Pengerusi JKKK UMNO itu mengisi borang keahlian UMNO, ini dari pengalaman kawan-kawan aku yang telah memohon pinjaman. 
Jadi bukan saja masyarakat Cina dan India yang tidak layak mendapatkan pinjaman perniagaan daripada Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun), tetapi orang Melayu yang menentang UMNO pun tak dapat.. 
Kenapa jadi begini? Sedangkan duit itu duit Kerajaan Malaysia yang diperolehi hasil dari cukai yang dikenakan keatas rakyat.. kalau setiap pemohon dikendaki mengisi borang keahlian UMNO, kenapa tidak digunakan duit UMNO sendiri? -AnakSungaiDerhaka

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, boleh menghubungi Pejabat PTSR, PDC di talian 04-6340111.

Syarat-syarat kelayakan bagi pemohon skim PTSR :
• Warganegara Malaysia berumur 18 hingga 60 tahun.
Memiliki tempat perniagaan.
• Mempunyai lesen perniagaan (SSM) yang masih hidup.
• Rekod pinjaman terdahulu bersih (bagi peminjam kedua dan seterusnya).
• Satu pinjaman sahaja dalam skim PTSR, satu isi rumah, seorang rakan kongsi dalam perniagaan kongsi

Pemohon diwajibkan hadir taklimat PTSR sebelum mengisi borang permohonan.

Muat turun Borang PTSRHebahkan kepada orang kampung kita.. 

2 comments:

 1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com

  Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar untuk perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas

  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com, There could be many reasons why you need access to some extra cash – from unexpected car or home repairs to paying for your wedding or a special holiday. But whatever you need it for, when you borrow between $5,000 USD to 100.000 USD above.

  ReplyDelete
 2. saya ingin kembali semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yang dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup saya, nama saya adalah Mira Binti muhammad dari klang di malaysia, saya seorang janda dengan 2 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi saya dan keluarganya dan saya telah cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
  pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Rossa dan saya menghubunginya untuk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjaman dari ibu Rossa dan dia memberitahu saya memang benar dan saya menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya menyemak akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan ini medium untuk memberi nasihat kepada semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi saya melalui e-mel saya: mirabintimuhammed@gmail.com untuk maklumat dan juga kawan saya Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.