VOTE ONLINE PASCA PRU14:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Thursday, 5 December 2013

Kontroversi guru KAFA Pulau Pinang diminta bayar RM60 ganti cuti

Gambar Hiasan

Permuafakat bincang isu Guru KAFA bayar RM60 ganti cuti

SEBERANG JAYA - Pertubuhan Muafakat Kesejahteraan Rakyat Pulau Pinang (Permuafakat) malam tadi berbincang kes guru kelas agama dan fardhu ain (KAFA) diminta menanggung kos upah ganti mengajar RM60 sehari jika mereka mahu bercuti sakit sekalipun.

Ekoran itu, Presiden Permuafakat, Zulkeply Ishak (kiri) meminta satu tinjauan lapangan dilakukan, sebelum menyerahkan laporan penuh berwajib kepada Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) untuk tindakan susulan.

"Dari beberapa respons yang diterima, guru KAFA macam tiada cuti sakit (MC) kerana mereka diminta membayar (antara) RM30 hingga RM60 untuk upah (mengajar kepada) pengganti bagi setiap hari yang cuti.

"Mereka bukan minta penyakit, tetapi, tiada cuti sakit sungguhpun itu adalah hak tiap-tiap mereka.

"Kami (Permuafakat) difahamkan JAIPP memang menyediakan operasi ikut prosedur (SOP), tetapi, tadbir urus sama ada 'KAFA tulen' atau 'KAFA Integrasi' berbeza-beza.

"Laporan ini nanti diharap membantu pihak berwajib untuk kembali memulihara kebajikan guru-guru KAFA ini," ujar beliau di bilik mesyuarat Masjid Taman Semilang, di sini.

Terdahulu, seorang guru KAFA di Masjid Bagan Lebai Tahir dilaporkan hampir rebah akibat suspek sakit denggi kerana enggan cuti, tetapi, turut dipaksa mengelusrkan duit peribadi untuk menangung kos upah penggantinya mengajar KAFA selama tempoh bercuti.

Info lanjut, hubungi Zulkeply, 013-431 6161. -17 NOVEMBER 2013

Permuafakat bawa inkues guru KAFA terabai ke JAIPP secepat mungkin - Zulkeply

Persatuan Muafakat Kesejahteraan Rakyat Pulau Pinang (Permuafakat) memberitahu, laporan inkues mengenai pengabaian kebajikan guru-guru Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) siap sepenuhnya.

Pengerusi Permuafakat, Zulkeply Ishak berkata, pihaknya sedang mendapatkan tarikh janji temu dengan Bahagian Pendidikan, Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) dalam masa terdekat.

"Inkues atau lebih tepat aduan-aduan daripada guru-guru KAFA ini akan kita panjangkan untuk tindakan lanjut JAIPP demi memartabatkan Islam sebagaimana yang dihasrat oleh Kerajaan Negeri," ujar beliau dalam satu sidang media di Seberang Jaya, semalam.

Awal bulan November lepas, dakwaan guru-guru KAFA diabaikan kebajikan menjadi salah satu isu pada dalam Ijtimak Permuafakat, termasuk kontroversi guru KAFA diminta bayar RM60 ganti cuti.

Ekoran itu, satu inkues tertutup dilangsungkan untuk mengetengahkan aduan-aduan berwajib kepada JAIPP. -5 DECEMBER 2013

Sumber Pakaq

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.