VOTE ONLINE PASCA PRU13:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Thursday, 26 September 2013

Baca dan Share.. Selamatkan Pahang..!!! Umat Islam Malaysia Bantah Projek Mega Spiritual Tourism1 MALAYSIA SPIRITUAL TOURISME" MEMPERLEKEH ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI

BACA DAN SHARE...SELAMATKAN PAHANG..!!!

KUALA LUMPUR, 23 Sept – Satu projek pelancongan bernilai 10 bilion ringgit bakal dilaksanakan oleh syarikat Enchant Acres Sdn Bhd di Bukit Gambang, Pahang.

Projek yang dinamakan ’1 Malaysia Spiritual Tourism’ ini akan dibangunkan di atas tanah seluas 500 ekar mengatasi keluasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang luasnya 493 ekar.

Dalam sebuah video, Pengerusi MMEC Global KB Tan berkata, projek bertemakan pelancongan keagamaan (spiritual tourism) ini mahu menonjolkan Malaysia sebagai sebuah negara yang multi-nasional dengan pelbagai agama, masyarakat, budaya yang hidup dalam keamanan, keharmonian dan perpaduan.

Katanya lagi, projek pelancongan ini bukanlah suatu perkara baru kerana sebelum ini konsep ‘spiritual tourism’ telah digunakan di beberapa tempat pelancongan seperti Kek Lok Si dan Sleeping Buddha di Pulau Pinang, Sam Po Thong Cave dan Perak Tong di Perak, Tian Hou Kong di Kuala Lumpur dan Batu Caves di Selangor.

Projek ini telah disokong sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia dan Tourism Malaysia dengan objektif untuk mempromosikan pelancongan di Malaysia.

Selain itu, projek ini akan memberi faedah kepada negeri Pahang apabila ramai pelancong asing akan melawat negeri itu apabila projek ini siap kelak.

Fasa pertama projek ini dijangka siap pada tahun 2016.

Projek ini akan dibangunkan kepada 2 zon utama yang mana satu resort akan ditubuhkan dengan persekitaran agama dan budaya yang dinamakan sebagai Ao Mi Sha.

Di zon ini akan dikumpulkan semua agama seperti Kuan Yin, Buddha Alam, Hindu, Sikh, Sai Baba, Taoisme, I- Kuan Tao, Confucianisme dan Kristian.

Disebabkan kawasannya terlalu luas, para pengunjung akan mengambil masa selama 3 hingga 5 hari untuk melawat semua zon. Oleh itu, sebuah hotel terbesar di dunia yang menempatkan 40 ribu katil akan dibina.

Selain itu, ruangan rekreasi dan komersil juga telah dirancang antaranya resort, pusat peranginan, restoran, pusat perniagaan, kelab, pusat-pusat hiburan, taman, kolej universiti, sekolah antarabangsa dan pusat pembelajaran.

Maklumat lanjut mengenai projek ini boleh diikuti pada pautan berikut:Lagi maklumat tentang projek ini :

Di sini Enchant 1 MST

BANGI, 25 Sept – Ikatan Muslimin Malaysia Kuantan membantah rancangan Projek mega 1 Malaysia Spiritual Tourism yang akan dibangunkan di negeri Pahang bermula hujung tahun ini.

YDP ISMA Kuantan, Ustaz Rushdan Abd Halim ketika dihubungi hari ini meminta pihak berwajib terutama Kerajaan Negeri, Jabatan Mufti dan Majlis Agama Islam Negeri untuk campur tangan di dalam projek ini dan mengambil tindakan sewajarnya agar projek ini dapat dihentikan serta merta.

Selain itu katanya, Instititusi Raja-Raja termasuk Sultan Pahang juga perlu untuk campurtangan dalam Projek Mega ini kerana ia memberi impak jangka panjang yang serius kepada identiti negara dan negeri Pahang itu sendiri.

Ujar Ustaz Rushdan, kebebasan beragama di dalam perlembagaan adalah memberikan kebebasan untuk mengamalkan agama masing-masing tetapi bukan bermaksud mempromosikan agama bukan Islam kepada yang lain.

“Ini adalah bertentangan dengan ruh agama Islam sebagai agama persekutuan dan undang-undang negara yang telah terlaksana,” tegasnya ketika dihubungi wartawan ISMA.

Tambahnya, promosi secara besar-besaran dalam bentuk projek mega seperti ini secara jangka masa panjang akan menukar imej negara ini daripada negara Islam kepada sebaliknya.

Maka, secara tidak langsung ia akan akan membantutkan lagi usaha memperkasakan nilai-nilai Islam dalam struktur negara.

Sehubungan itu, ISMA Kuantan juga menyeru kepada badan-badan bukan kerajaan Islam dan muslimin secara amnya supaya peka dengan perkembangan agenda yang besar dan halus seperti ini yang boleh menjejaskan masa depan Islam dan muslimin di negeri ini kelak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.