VOTE ONLINE PASCA PRU14:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Thursday, 17 July 2014

GADIS STERENG LOCK DAN PENCEROBOHAN MAKLUMAT


Isu Kiki gadis stereng lock menggemparkan Malaysia. Walau isu itu asalnya berbau sedikit perkauman, mujurnya ia tidak merebak kepada perkauman. Ia dilebihkan kepada nilai dan budi pekerti yang bermasalah.

Plotnya mudah, perempuan berang dan pakcik budiman. Bak kata pepatah, hanya air yang mampu menyejuk dan memadam api.

Seringkali saya tersenyum sendirian bila mengingatkan tentang negara ini. Najib ditroll isu kangkung, bini Mat Yoe isu parking dan beratus lagi kes yang pelbagai.

Seolah rakyat Malaysia hidup dengan Troll. Ia menjadi lumrah baru rakyat Malaysia. Mungkin ia sebagai hiburan meredakan kesusahan akibat peningkatan harga barang.

Tinggalkan sekejap tentang isu-isu di atas. Saya ingin menarik perhatian anda kepada satu perkara yang berlaku di Malaysia sekarang, PENCEROBOHAN MAKLUMAT PERIBADI.

Bila video Kiki di mainkan di internet dan menjadi viral, saya memerhatikan tidak sampai 2 jam, semua maklumat tentang perempuan itu terpapar di internet. Nama perempuan itu, no ic, alamat, malah segala benda tentang perempuan itu di ketahui umum.

Paling perit ialah gambar kereta perempuan itu diambil di hadapan rumahnya di mana kereta nya terletak di belakang ampaian kain.

Apakah makna semua ini? Adakah ini bermakna rakyat negara kita sangat pandai menyiasat? Kita paling update? Atau kamu jangan buat jahat, kami mampu menjejaki kamu?

Saya melihat perkara ini sebagai satu pencerobohan maklumat. Sedikit kebaikannya namun berjuta ketidakbaikannya.

Bayangkan betapa mudahnya maklumat kita dicerobohi sedemikian. Kenapa ini terjadi. Siapa yang menjadi dalang dalam hal ini.

Pernahkah anda dihubungi oleh syarikat yang ingin menjual kepada anda pelbagai barangan, kad kredit dan insurans melalui telefon.

Saya rasa semua orang pernah kena begini.

Terfikirkah kita di mana mereka mendapat no telefon kita berserta dengan ic serta kad kredit jenis apa yang kita ada?

Seringkali saya memikirkan adakah mereka juga tahu saiz seluar saya dan seluar dalam saya berwarna apa.

Kita sudah tidak selamat. Dikatakan maklumat Kiki diperolehi hanya melalui carian di JPJ. Apakah menjadi dasar JPJ membiarkan sesiapa sahaja mencari maklumat semudah itu?

Untuk panggilan telefon, saya dikhabarkan nombor telefon kita diketahui melalui bank yang menjual maklumat peribadi kepada syarikat terbabit. Ada juga katanya dijual oleh syarikat telekomunikasi.

Jika ini satu kebenaran, ia adalah sangat merbahaya. Ia benar benar menjadikan kita berada dalam keadaan yang sangat tidak selamat.

Saya merayu kepada kerajaan supaya memerhatikan perkara ini lantas menghentikannya.

Saya yakin, jika ia dibiarkan kejadian yang lebih buruk bakal melanda rakyat Malaysia.

Cukup-cukuplah menjadikan rakyat penanggung kesengsaraan yang ada di Malaysia ini.

Sekian.

Hj Osama Penyelaras SAMM Kelantan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.