VOTE ONLINE PASCA PRU13:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Thursday, 28 November 2013

Terbongkar! Punca Bil Elektrik Melambung

(Klik Image)

Kiriman Kamarul Mrkay

Belek punya belek bil elektrik baru la jumpa punca bil melambung... Tariff memang tak naik.. Sama saja dari dulu.. Tapi dia pusing kot lain... 

Dia "POW" kita dengan guna kaedah 'PRORATA'.. PRORATA=Ratio between the billing period and number of days in the month 

Example: Billing period : 35 days Number of days in the month(August) : 31 days Prorated Factor : 36/30 = 1.2....

So kalau kita guna 200kwh dia kena darab pulak dengan PRORATA..

Contoh :Tariff block multiplied by the prorated factor:200 x 1.20 = 240 kWh...
Kita pakai 200kwh.. Tapi dia cas 240 kwh... Tu untuk 1st tariff.. kalau 2nd/3rd tariff???....

Lagi satu... Kiraan cycle bacaan tu yang jahat.. Patutnya 29-31 hari.. Tapi saja buat lambat... Ini policy yang amat bagus.. Lagi lambat/malas company tu bekerja lagi cas tinggi.. Ini di gunakan dalam kaedah PRORATA... 

Kalau customer lambat payment dia cas agak logik la.. Nie dia yang buat keja lewat kita yang bayar lebih....

Bukan nak salahkan pekerja TNB tapi polici tu macam tak betol... 

Jika info/pandangan ini tidak betol, minta betulkan.... Jika pandangan ini betol minta sebarkan.. Supaya kita tidak mudah di tipu.. Sekian.....

~Belum di tambah lagi dengan GST kan~

2 comments:

  1. Tnb akan lgi rugi kalau pegi bace lambat..prorate tuu..lg untng utk unit pertama 240..unit yg pertama tuu sptotnyee 200 je..huhu..lau xtw..blaja bil dgn tnb hehe..dan lau tahu xda duit nk bayar..nak murah je..jgnla pkai melebihi keperluan..dh tdo..xperlulaa nk on smue suis..stiap tahun cek laa wiring rumah..tgk meter mcm de msalah tros2 laa report ngn tnb..sekian

    ReplyDelete
  2. Saudara, dengan mengambil contoh bil di sebelah kiri (383 unit), cuba saudara kira berapa yang perlu bayar tanpa faktor pro-rata tu..berdasarkan kiraan saya, tanpa faktor pro-rata RM110.20. Dengan faktor pro-rata, RM101.60. Kalau saudara dah faham teknik pengiraan, saya mohon supaya artikel ini di buang dari sini kerana ia berdasarkan fakta yang kurang tepat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.