VOTE ONLINE PASCA PRU14:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Google+ Followers

Blogger Kool

Friday, 26 December 2014

Kelantan Menangis Disember 2014


Kefahaman situasi banjir Kelantan untuk NGO / Team bantuan dari luar.

Oleh : AdukaTaruna

1. Pasukan 4x4 yang membawa barangan ke Pusat Perpindahan, ada ramai. Tetapi bukan bermaksud ianya patut dihentikan. Kerana barangan seperti makanan akan menyusut. 4x4 hanya mampu sampai ke Pusat Perpindahan sahaja.

2. Paling kritikal ialah NGO / Team yang ada bot. Yang boleh akses ke bukit, rumah, kampung, pendalaman; di mana mangsa terperangkap. Ini paling genting. Hanya berharap pasukan bomba dan tentera yang terhad. Bertaburan text SMS wasap meminta bantuan pindah.

3. Hampir semua kawasan banjir, Kota dan Pekan tiada elektrik. Bermakna tiada jaminan untuk NGO / Team sendiri. Sila bawa bekalan petrol / diesel dan generator (Caj bateri gajet, etc) bagi kegunaan sendiri.

4. Kesemua pusat pengumpulan derma banjir oleh NGO / Team dipenuhi pakaian terpakai. Terima kasih dan perlu juga. Tetapi situasi sekarang ialah makanan dan peralatan wanita / bayi. Mohon lori2 bantuan ke Kelantan melebihkankan makanan untuk fasa ini. Fasa surut nanti baru pakaian sangat2 diperlukan.

5. NGO / Team bantuan ketika banjir lebih ramai berbanding NGO / Team bantuan selepas banjir. Sampah, selut, lumpur sangat2 membebankan mangsa yang letih emosi dan fizikal. Kami di Kelantan juga sangat merayu bantuan fasa yang ini nanti.

Kelantan menangis Disember 2014.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.