VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Saturday 24 November 2018

DENGAN LIMA MENTERI, MAMPUKAH AMANAH BERTAHAN SETELAH PRU-15?


Menteri Amanah lima orang. Saya beri purata prestasi mereka 40%, dengan DS Dr Dzulkifley terbaik antara lima. Terbaik kerana beliau menjawab di parlimen dengan baik dan substantif. Yang lain-lain seadanya sahaja. Ada tidak menguntungkan, tiada tidak merugikan.

Seorang menteri Amanah, semasa menjawab soalan di Dewan, suka mengulang perkataan “saya sekarang menteri. Tak cukup peruntukan, saya akan bincang dengan Menteri Kewangan.” Soalan asal dari MP Pembangkang berbelit-belit dijawabnya. Program kementerian banyak yang dirancang, tetapi tiada yang luar biasa. Berterusan retorik.

Seorang menteri lagi, suka bercakap. Semua hal hendak dijawabnya, pantang wartawan tanya. Sebab itulah jawapan selalu tersasul sehingga ada yang mencetuskan kontroversi. Polisi baharu tidak ada. Klise sahaja.

Sebab terjadi begini kerana menteri tidak cekap dan pegawai serta penasihatnya pun sama. Maka, beginilah jadinya.

Tiga lagi menteri saya belum mahu komen.

Jika begini sikap menteri Amanah, jika PM nantinya DSAI, saya harap ganti sahajalah menteri sebegini. Saya fikir dahulunya menteri Umno sahaja yang terperangkap dengan gejala sindrom penafian, tetapi gejala ‘syok sendiri’ ini berjangkit juga kepada pemimpin Amanah.

Amanah jika mahu terus survive, perlu bertapak kukuh di Kelantan dan Terengganu. Malangnya, saya perhatikan Amanah di dua negeri ini seperti hidup segan mati tak mahu. Jika begini senarionya, selepas PRU-15 nanti, semakin hilanglah Amanah dari radar peta politik negara.

Selamat berehat di hujung minggu.

~Prof Agus

ANTARA 2 PERANAN AGAMAWAN UNTUK KERHARMONIAN MASYARAKATNilaikan sendiri...anda boleh mengetahui yang mana betul dan yang mana salah.

Wednesday 21 November 2018

Pesanan Rafizi Ramli Kepada Budak Comel dan Tembam


Ke hadapan Adik Megat Muhamad Faris https://www.facebook.com/megat.aishoneil yang comel dan tembam,

Saya telah nyatakan secara terbuka hasrat saya untuk tidak memegang apa-apa jawatan awam sejak tahun 2016 lagi.

Saya telah menghabiskan usia 30an saya hampir sedekad berkempen untuk menjatuhkan pentadbiran Barisan Nasional. Keluar masuk lokap, turun naik mahkamah dan ceramah yang tidak berkesudahan selama hampir 10 tahun membongkarkan segala salah laku penguasa pada ketika itu.

Memang hasrat saya untuk menghabiskan masa dua tahun ini untuk keluarga, serta berlaku adil kepada 80 kakitangan saya yang meletakkan jawatan dari kerjaya mereka untuk membantu Pakatan Harapan mengalahkan Barisan Nasional.

Oleh itu, Adik jangan bimbang saya memang tidak berminat untuk bertanding di Rantau atau mana-mana kerusi. Kalau saya diberi hadiah RM50 juta pun, saya tidak berminat.

Saya telah nyatakan bahawa calon yang terbaik, pada pandangan saya, ialah Dr Streram yang bertungkus lumus berkempen sebelum pun PRU14. Beliau juga yang dinafikan hak untuk bertanding di situ. Malah, beliau juga yang berikhtiar mencabar kes ini di mahkamah sehingga satu PRK diarahkan.

Saya tidak tahu asal usul Adik atau parti mana datangnya Adik ini.

Saya hanya tertarik dengan tengkolok yang Adik pakai, sangat sesuai pada diri Adik yang comel dan tembam ini.

Saya nasihatkan Adik tidak perlulah bimbang banyak sangat mengenai siapa yang akan bertanding di Rantau. Kerusi itu telah ditandingi oleh KEADILAN sejak dari dahulu lagi dan In Sha Allah, pimpinan KEADILAN akan membuat keputusan yang terbaik mengenai calon Rantau.

Dari Abang yang meminati Adik
Rafizi Ramli.

Tuesday 20 November 2018

PERLANTIKAN JAWATAN-JAWATAN UNTUK ANGKATAN MUDA KEADILAN 2018 - 2021Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Reformasi,

Berikut adalah pengumuman lantikan jawatan-jawatan AMK 2018 - 2021.

Saya doakan mereka ini dapat menjalankan amanah dengan sebaiknya dan terus mengangkat agenda serta suara anak muda.

Terima kasih.

Akmal

——

20 NOVEMBER 2018

PERLANTIKAN JAWATAN-JAWATAN UNTUK ANGKATAN MUDA KEADILAN 2018 - 2021

Pimpinan KEADILAN termasuk Angkatan Muda KEADILAN (AMK) yang dipilih telahpun diumumkan secara rasmi pada Kongres KEADILAN 2018 yang berakhir hujung minggu lepas.

Selaku Ketua AMK Malaysia, tumpuan seterusnya adalah untuk melengkapkan organisasi bagi memastikan sayap AMK dapat memberi komitmen yang sepenuhnya untuk mengangkat agenda dan perjuangan anak muda.

Berikut adalah lantikan jawatan-jawatan berdasarkan Perlembagaan parti, Peraturan AMK dan juga amalan Biro Politik diperingkat Pusat:

Naib Ketua: Syed Badli Shah Bin Syed Osman
Naib Ketua: Bryan Chua Chun Han
Setiausaha: Ahmad Syukri Bin Che Ab Razab
Bendahari: YB Simon Ooi Tze Min
Timbalan Bendahari: Mohd Khairul Anuar Bin Azhan (ex-officio)

Setiausaha Pengelola: YB Chua Wei Kiat
Ketua Penerangan: Muhammad Affendy Bin Hasni
Pengarah Komunikasi: Wong Chun Yuan
Pengarah Strategi: Mohd Afiq Bin Mohd Tuniman
Pengarah JPRP 1: Fahmi Bin Zainol
Pengarah JPRP 2: Saifunnizam Bin Sam
Biro Displin: Arvindran A/L P. Patmanathan

Bagi jawatan Timbalan Bendahari, saudara Mohd Khairul Anuar Bin Azhan akan diberikan status ex-officio bagi membolehkan beliau menghadari Biro Politik AMK seperti yang disarankan oleh YB Hilman Idham.

Saudara Muhammad Naqib Bin Nasaruddin pula dilantik sebagai Penolong Setiausaha bagi melancarkan proses pentadbiran manakala jawatan-jawatan lantikan lain seperti Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) AMK, Timbalan Ketua Penerangan, Timbalan Pengarah Komunikasi, Timbalan Pengarah Strategi, Ketua SKUAD dan juga jawatankuasa-jawatankuasa lain akan dibuat selepas saya mendapat maklum balas daripada pimpinan pusat dan juga keperluan gerak kerja AMK.

Bagi lantikan 5 orang Ahli Majlis Pimpinan (EXCO) AMK adalah seperti berikut:

EXCO AMK: Fasyarini Binti Azahari
EXCO AMK: Muhamad Alif Asyraf Bin Abdull Rahim
EXCO AMK: Mohd Umry Bin Abdul Khois
EXCO AMK: Rafain Bin Ahuar
EXCO AMK: Shariful Azmir Bin Hj Mustafa

Saya mengharapkan mereka yang dilantik yang berkuatkuasa hari ini dapat menjalankan amanah dengan sebaik-baiknya dan mengangkat suara anak muda diluar sana bagi kehidupan golongan muda yang lebih baik dan selesa di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan HARAPAN.

Bagi lantikan Ketua AMK negeri-negeri, saya akan mendapatkan pandangan Ketua-Ketua AMK Cabang di dalam negeri terlibat dan nasihat daripada Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri di negeri yang berkenaan seperti yang diperuntukkan oleh Peraturan AMK.

Mesyuarat Biro Politik AMK yang pertama bagi sesi baharu ini akan diadakan dalam tempoh 2 minggu bagi membincangkan halatuju dan perancangan AMK 2018 - 2021, isu-isu tumpuan anak muda, penetapan tarikh mesyuarat MPP AMK dan persiapan jentera AMK bagi Pilihanraya Kecil di DUN Rantau.

Sekian, terima kasih.

AKMAL NASIR
Ahli Parlimen Johor Bahru
Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia

Monday 19 November 2018

RM5000 Sekali Turun Program, YB Lain Macam Mana?


MP Segamat, Santhara Kumar sentiasa turun naik kementerian dan jumpa menteri untuk pembangunan kawasan beliau....Bincang kearah penyelesaian masalah jalan ,hospital , perparitan dan saliran , naik taraf sekolah dan balai polis.

Setiap sekolah yg mengundang beliau diberi peruntukan segera diantara RM3000 - RM5000 untuk program.....Malah peruntukkan pembangunan sekolah bernilai 20k juga segera diluluskan.

Juga peruntukkan one off sebanyak diantara rm 500 hingga rm 1000 juga diberikan kepada mereka yang tidak berkemampuan.

MP ko orang macam mana ?

Sumber https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1174455446062816&id=100004951146841

PALSU! TIDAK BENAR KATA NURUL IZZAH ANWAR


Mohon agar semua tidak mempercayai berita palsu yang telah ditularkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab ini. Semoga kita dijauhi fitnah dan sentiasa dilindungi oleh rahmatNya.

ICERD: PERLUKAH LAGI BANTAHAN PADA 8 DISEMBER?1. Pemimpin Amanah, Bersatu, dan PKR telah pun menyatakan ketidaksetujuan mereka untuk ICERD dilaksanakan. DAP sendiri telah menyatakan mereka menyerahkan soal ICERD ini kepada keputusan PM. Dari Port Moresby, PM telah menyatakan mustahil ICERD dilaksanakan kerana pelaksanaan ICERD melibatkan pindaan Perlembagaan Persekutuan.

2. Oleh itu, setelah perhimpunan di Pasir Salak, perlukah lagi pembangkang mengadakan perhimpunan membantah ICERD pada 8 Disember ini? Buat apa hendak mencetuskan keharmonian hubungan kaum dalam keadaan pemimpin kerajaan telah bersuara untuk tidak meratifikasikannya.

3. Jangan ditegangkan lagi suhu politik negara dengan ucapan seperti sanggup bermandi darah dan lainnya yang membahayakan negara. Jangan dijadikan isu ICERD ini sebagai modal politik untuk membangkitkan politik perkauman.

4. Jika hendak diadakan juga perhimpunan pada 8 Disember ini, tukarlah perhimpunan tersebut kepada perhimpunan mengangkat isu rakyat. Pekebun kecil menangis sekarang dengan harga kelapa sawit dan getah yang murah, peniaga terhimpit dengan kuasa beli rakyat yang rendah, anak muda resah dengan janji peluang 1 juta pekerjaan yang tidak ada, janji PTPTN yang tidak terlaksana, dan rakyat seluruhnya cukup gelisah dengan kos hidup yang tidak turun.

5. Tidakkah mengadakan perhimpunan memperjuangkan nasib hidup rakyat itu lebih baik daripada membangkitkan sentimen ICERD yang bukan pun isunya lagi?

-Prof Agus

Seorang Menteri Kabinet Pengkhianat Negara Perlu Dilucutkan Jawatan


VIDEO CLIP INTERVIEW: P. WAYTHA MOORTHY

Mr. P. Waytha Moorthy kini ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Video clip ini adalah interview dengan Mr. Waytha Moorthy ketika beliau menghadiri satu seminar dengan Ahli-Ahli Parlimen Dutch/ Holland di Eropah.

DI DALAM INTERVIEW TERSEBUT

Mr. Waytha Moorthy mengatakan bahawa dia adalah generasi ke-4 orang India yang berhijrah ke Malaysia.

DIA JUGA MENYATAKAN BAHAWA:

1. Tiada kebebasan agama di Malaysia.

2. Banyak orang India (Hindu) dipaksa tukar agama kalau mahu dilantik sebagai Penjawat Awam atau hendak biasiswa pendidikan.

3. Semenjak kemerdekaan tahun 1957, lebih 10,000 kuil dirobohkan. 23,000 lagi kuil berisiko akan dirobohkan.

4. Kerajaan-Kerajaan Negeri tidak mengeluarkan hak milik kekal (land title) kepada kuil-kuil ini.

5. Anak-anak India yang berjaya dalam pelajaran tidak mendapat biasiswa.

6. Anak-anak Melayu Islam mendapat 90 peratus tempat di universiti tempatan.

7. Berbillion Ringgit dibelanjakan setahun untuk menaik taraf Ekonomi bangsa Melayu sahaja.

ULASAN

Mr. P. Waytha Moorthy banyak berbohong dan mengelirukan Ahli-Ahli Parlimen Dutch/ Holland di seminar tersebut.

Di antaranya :

1. BERBOHONG. Adalah tidak benar tiada kebebasan beragama di Malaysia.

2. BERBOHONG. Dengan mengatakan anak-anak India dipaksa tukar agama (Islam) sekiranya hendak dapat kerja sebagai Penjawat Awam dan biasiswa kerajaan.

3. BERBOHONG. 10,000 kuil telah dirobohkan. Macam mana tak roboh, mereka membina kuil di atas tanah kerajaan dan tanah orang lain. Mereka membina kuil ikut suka hati mereka sahaja. Bila disuruh pindah, mereka meminta wang pampasan yang tinggi.

4. BERBOHONG. Anak-anak India banyak mendapat biasiswa pendidikan melalui MAIKA dan MIC.

5. BERBOHONG. Anak-anak Melayu Islam dapat 90% tempat di universiti tempatan. Ini angka yang bohong dan tidak tepat.

6. BERBOHONG. Bila menyatakan bahawa berbillion ringgit dibelanjakan untuk menaikkan taraf ekonomi orang-orang Melayu setiap tahun. Kerajaan BN juga telah berbelanja berbillion untuk bangsa India di Malaysia. Di antaranya perbelanjaan untuk Sekolah Tamil. Pinjaman Tekun kepada bangsa India. Dan lain-lain.

KESIMPULANNYA

Mr. Moorthy dengan sengaja berbohong dan memburuk-burukkan negara Malaysia kepada Ahli-Ahli Parlimen dari luar negara.

Beliau menceritakan perkara-perkara bohong. Kononnya bangsa India ditindas dan ditekan oleh Kerajaan BN terdahulu.

Hari ini Anthony Loke (Menteri Pengangkutan) mengadakan Sidang Akhbar mengenai Presiden MIC, Tan Sri Viki (Presiden Dewan Negara) memasuki ruangan VVIP di KLIA Airport memakai slipper.

Wahai Anthony Loke, mana lebih memalukan pakai slipper di KLIA atau MEMALUKAN NEGARA MALAYSIA DI LUAR NEGARA?

Kita DEMAND, Dr. Mahathir PECAT MR. WAYTHA MOORTHY dengan segera dari menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

MEMALUKAN NEGARA. Seorang Menteri Kabinet ?!?!?!?!

https://youtu.be/k_II7mh0XrY

Kenyataan Asal: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1933403970068582&id=822217207853936

Sunday 18 November 2018

Usaha Rafizi Ramli Mengangkat Anwar Ibrahim Sebagai PM ke-8 Diperlekeh Oleh Pimpinan Kanan Parti


KONGRES PKR | Bekas naib presiden PKR, Rafizi Ramli mendedahkan ada segelintir pemimpin kanan parti itu memperlekehkan usahanya mengangkat Anwar Ibrahim selaku perdana menteri kelapan.

Rafizi berkata, ada dalam kalangan mereka menyifatkan masa Anwar untuk dinobatkan sebagai pemimpin utama negara sudah berakhir.

Jelasnya, walaupun parti itu meraikan perbezaan pendapat, namun dalam soal teras - iaitu mengangkat Anwar sebagai perdana menteri - seharusnya disepakati oleh semua anggota PKR.

"Ada pimpinan kanan yang memeperlekahkan usaha untuk mengangkat Anwar sebagai perdana menteri kelapan.

"Ada yang kata (menulis di media sosial) bahawa masa Anwar sudah berakhir, ada kata perlu kepada pilihan yang baru," katanya ketika menyampaikam ucapan penggulungan pada Kongres PKR Ke-13 di Shah Alam, hari ini.

Kesilapan PH Melantik Seorang Extrimist Sebagai Menteri Perpaduan


Kesilaoan Tun Mahathir paling besar yang aku nampak dah dilakukannya ialah melantik seorang extrimist sebagai Menteri Perpaduan...

Bila dia bercakap tak guna otak, habis kecoh satu negara.. dan dimanipulasi sebaik mungkin oleh UMNO dan PAS..

PKR, PPBM dan Amanah tak setujupun dengan isu ICERD ni... yang sebelah sana dah bawa isu ni macamlah ICERD ni dah ditandatangani Kerajaan..

Perabih duit rakyat saja bayar gaji dia ni.. - Anak Sungai Derhaka

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.