VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Thursday 13 November 2014

Pampasan RM500, Orang Melayu Tertindas di Negeri Yang Diperintah Oleh UMNO


Kenyataan Umum
13 November 2014

Pampasan RM500 Tidak Munasabah

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Negeri Johor telah menerima satu set dokumen daripada seorang penduduk di kampung Bakar Batu, Johor Bahru yang tanahnya diambil oleh sebuah syarikat pemaju, Bayou Bay yang mana KPRJ merupakan antara pemegang saham dalam syarikat tersebut. Pengadu tersebut tidak berpuashati dengan pampasan yang diberikan iaitu hanya RM500 sahaja.

SAMM Johor difahamkan bahawa tanah pengadu tersebut telahpun diambil oleh pemaju pada tahun 1997 tanpa sebarang pampasan. Setelah pengadu bangkit mempertahankan haknya barulah pihak pemaju membayar pampasan dengan jumlah yang amat tidak munasabah itu dan cek bayaran pampasan telah diserahkan bukan kepada pengadu tetapi kepada ibu saudara pengadu bertarikh 25 April 2014. Pengadu telah memulangkan semula cek tersebut kepada pihak pemaju.

Tidak berpuashati dengan jumlah pampasan yang tidak munasabah dan juga cara pengurusan bayaran itu dibuat, pengadu telahpun mengutuskan sepucuk surat ke pejabat Menteri Besar Johor. Namun, surat itu tidak dijawab sehinggalah beliau mengutuskan surat kali kedua pada 21 Oktober 2014. Surat kedua ini mendapat respons daripada Pejabat Menteri Besar yang mengarahkan Pentadbir Tanah Daerah Johor Bahru untuk mengambil tindakan dan mengemukakan laporan kepada Menteri Besar.

Namun begitu, SAMM Johor amat kesal dengan tindakan yang agak perlahan daripada pejabat Menteri Besar sehinggakan pengadu terbabit terpaksa mengutuskan surat sebanyak dua kali. Seharusnya, Menteri Besar Johor tidak perlu menunggu untuk surat kedua sebelum tindakan diambil kerana ini melibatkan penindasan terhadap hak pengadu oleh pemaju.

SAMM Johor menyifatkan tindakan pemaju tersebut sebagai satu tindakan yang menghina pengadu dan keluarganya. 17 tahun pengadu berjuang termasuklah menulis surat kepada ADUN BN-Tanjung Puteri dan Biro Pengaduan Awam untuk mendapatkan haknya tetapi pemaju semakin angkuh apabila hanya memberikan pampasan yang tidak munasabah. Beginikah sikap sebuah syarikat yang dimiliki oleh KPRJ? Dan KPRJ hanya membutakan mata sahaja.

Sehubungan itu, SAMM Johor mendesak pejabat Menteri Besar Johor untuk segera bertindak dan mengarahkan pemaju untuk membayar pampasan yang setimpal dan munasabah bukannya membuli pengadu. Tidakkah Menteri Besar Johor juga memahami tidak mungkin pengadu dapat mencari tanah yang baru dengan nilai pampasan RM500 itu?

Hadzril Rizal
Penyelaras
Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Johor

Tuesday 11 November 2014

MERAIKAN KEBODOHAN: SAMAN NOMBER PLAT KENDERAAN


Tulisan Santai
10 Novembar 2014

MERAIKAN KEBODOHAN

Saya hampir pecah perut bila Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan mengaitkan isu nombor plat adalah punca utama kemalangan jalan raya di Malaysia.

Di benak saya, rupanya orang bodoh ini bukan sahaja boleh menjadi menteri.

Kenapalah Malaysia ditakdirkan mempunyai insan-insan bodoh sebegini. Kalau dulu menteri bodoh, kini penyakit bodoh itu semakin melarat kepada ketua pengarah.

Saya sangat bimbang bodoh ini akan melarat kepada rakyat dan saya lebih bimbang jika bodoh ini turut dijangkiti oleh anak-anak dan cucu saya.

Kalau lah saya diberikan tugas sebagai Ketua Pengarah JPJ dan saya merasakan atau saya ditekan agar curi duit rakyat, saya hanya perlu menukar cara membuat plat kenderaan itu.

Setiap pembelian kenderaan yang memerlukan cukai jalan perlu juga membeli plat daripada kerajaan . Nombor plat ini dikeluarkan oleh JPJ.

Seandainya JPJ tidak mempunyai kepakaran, JPJ boleh membuka tender kepada pemilik syarikat membuat plat nombor. Yang penting ianya hendaklah seragam.

Oleh itu, tidak akan ada lagi jenis jenis plat yang tidak cukup inci, berbentuk catchy atau pelik dan sebagainya. Saya rasa mampu menyelesaikan masalah tersebut.

Sebenarnya perkara ini telah lama diamalkan di negara lain.

Terkadang saya merasakan seolah kedai yang membuat plat kenderaan ini adalah sebenarnya milik JPJ.

Mereka perlu mereka-reka plat yang pelik-pelik dan menjualnya. Akhirnya pemilik kedai plat melaporkan kepada JPJ untuk menyaman kenderaan yang menukar nombor platnya.

Jahatkan rasa saya itu. Tapi ia nampak macam lojik.Esok saya akan cuba risik risik dengan kedai membuat plat ni. Lagipun benda pelik memang selalu berlaku di negara ini.

Saya juga sangat tertarik dengan cara seorang pekerja Petronas yang mencabar Ketua Pengarah JPJ itu.

Oleh kerana pekerja petronas itu mencabar Ketua Pengarah JPJ, maka saya juga ingin mencabar beliau bermain aji di kedai kopi Zul di kampung saya.

Tarikhnya 14 November 2014. Sehari selepas bertemu dengan pekerja petronas itu.Saya berjanji akan membayar air pada hari itu.

Semestinya ada sedikit syarat yang saya nak letakkan.Pemenang perlawanan aji tersebut akan dilantik sebagai Pengarah JPJ yang baru.

Agak-agaknya beranikah dia sambut cabaran saya?

Sebelum berakhir, saya nak tanyakan satu soalan. Adakah plat kereta bernombor JPJ 11 itu kena dengan spesifikasinya?

Mari kita sama-sama ketawakan kebodohan ini. Kah kah kah.

Hj Osama
Penyelaras SAMM Kelantan

Monday 10 November 2014

LELAKI BUDIMAN, POLITIK BUDIMAN DAN BUDAK BUDIMANTulisan santai
9 November 2014

LELAKI BUDIMAN, POLITIK BUDIMAN DAN BUDAK BUDIMAN

Saya sangat menggemari filem. Selepas buku, saya akan meletakkan filem untuk saya mengetahui tentang apa saja dalam dunia ini.

Buku dan filem juga membawa saya mengembara ke mana saja dan memahami banyak perkara tanpa berada di alam nyata.

Jika saya ditanya tentang filem apakah yang sangat menyentuh hati saya, saya akan terus menamakan filem An Education.

Filem arahan Lone Scherfig ini sangat menyentuh jiwa saya. Filem yang pernah memenangi 36 anugerah dan dicalonkan untuk 70 pencalonan ini sangat menambat jiwa saya.

Semuanya kerana BUDIMAN. Bagaimana Carey Mulligan yang berwatak Jenny Mellor sangat tertarik dengan seorang  Yahudi Peter Sarsgaard ( watak dalam filem sebagai David Goldman) yang sangat bersifat budiman.

Bagaimana sifat budiman itu ditunjukkan? Saya mengesani dalam beberapa babak yang nampak ringkas namun bagi saya ia sangat berkesan.

Antaranya ialah ketika di dalam hujan yang lebat, David Goldman berhenti kereta dan membantu seorang perempuan tua melintas jalan. Bajunya habis basah. Kejadian ini diperhati dengan penuh khusuk oleh Jenny Mellor dan menjadikannya tertarik kepada lelaki itu.

Selain itu, filem ini amat terkesan kerana runut bunyi juga sangat bersesuaian dengan jalan ceritanya. Lagu Smoke Without Fire nyanyian Duffy sangat mengesankan.

Ia sungguh mendayu-dayu dan mencakar gelora jiwa Carry yang sedang kecewa. Bagi saya filem yang baik adalah adunan runut bunyi yang baik dan kena dengan ceritanya.

Setakat ini, filem Malaysia yang sebegini hanyalah filem Layar Lara.  Anda seharusnya menonton cerita ini. Maksud saya filem An Education.

Kita tinggalkan seketika tentang filem itu.

Ketika Muktamar Pemuda di Kota Tinggi baru-baru ini, saya terkesima dengan Ketua Pemuda Pas, saudara Suhaizan Kayat menyebut tentang politik budiman.

Segera otak saya teringatkan cerita An Education itu. Saya cuba menyelongkar makna dan hasrat Suhaizan untuk menggambarkan politik budiman itu, ternyata ia sangat sepadan dengan politik Malaysia ini. Saya menyokongnya.

Mungkin apabila berkesempatan nanti, saya akan cuba mencungkil bagaimana cara Suhaizan menyelongkar ideanya dan apakah makna sebenar politik budiman yang dimaksudkannya.

Malam ini, saya mendapat panggilan daripada adik saya menyatakan ayah tiri sedang sakit. Saya ke HUSM untuk melawatnya.

Bersama-sama saya ialah isteri saya dan anak-anak saya serta ibu saya. Oleh kerana ibu saya demam, saya singgah di farmasi untuk membeli panadol.

Panadol habis di farmasi itu menyebabkan saya perlu berjalan sedikit jauh di dalam hujan untuk ke Seven Eleven.

Saya hampir kuyup ketika masuk ke dalam Seven Eleven itu. Saya meminta sepapan panadol dan sebotol air.

Kesemuanya berharga RM 5.80. Duit saya tidak mencukupi 60 sen. Jika saya kembali ke kereta, saya terpaksa meredah hujan untuk kesekian kalinya.

Jika tidak membeli air, bagaimana ibu saya mahu menelan ubatnya.

Sedang sibuk memikirkan masalah itu, budak lelaki yang bekerja pada malam itu menyuarakan...." bang, ambilah air dan ubat itu, duit abang yang tidak cukup itu saya tolong tambahkan".

Terkesima seketika. Budak ini sungguh budiman.

Saya mengucapkan ribuan terima kasih dan menyusur ke kereta. Saya kemudiannya singgah memberi kepadanya note RM 10  kepada budak budiman tadi tanpa mengambil bakinya. Ambilah adik budiman. Itu rezeki awak. Dia tersipu.

Anda faham apa makna budiman yang saya maksudkan?

Budiman  bagi saya ialah perasaan segar yang menusuk ke kalbu bila melihat atau mendapat sesuatu kehendak yang di ingini.

Namun budiman itu tidak disedari oleh tuan punya pembuatnya tapi disedari oleh orang yang melihat dan mendapat sesuatu daripadanya.

Saya melihat kesinambungan itu pada watak lelaki yahudi dalam An Education, bilamana David Goldman dianggap budiman bila dia sanggup berbasah untuk membantu perempuan tua melintas jalan.

Budak budiman  Seven Eleven itu pula bila dia menambah 60 sen di saat saya sangat memerlukannya.

Untuk politik budiman pula, saya melihat Suhaizan cuba menjadikan Pemuda Pas sebagai pemuda yang membantu menyelesaikan permasalahan rakyat.

Beliau menunjukkan solidariti kepada sesiapa sahaja yang tertindas. Saya melihatnya sebegitu dan merasakan politik budimannya bergerak ke arah itu.

Saya perlu menanti untuk 3 peristiwa yang berkaitan budiman, barulah saya mampu menghidangkannya kepada anda semua.

Saya sangat berharap anda dapat mengutip sesuatu untuk kali ini. Jadilah seorang yang BUDIMAN.

Hj Osama
Penyelaras SAMM Kelantan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.