VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Wednesday 2 March 2016

Aduan Polis Penduduk Kampung Permatang Tok Subuh Terhadap Syarikat Distinct Class Sdn Bhd


Oleh : Hamidah Che Embi dan 25 penduduk Kg Permatang Tok Subuh


Saya mewakili penduduk Kampung Permatang Tok Subuh membuat aduan polis ini terhadap syarikat Distinct Class Sdn Bhd kerana tindakan mereka yang mengusir kami secara paksaan dan keengganan untuk berbincang dalam menyelesaikan masalah tanah kami.

Kami, 26 keluarga kampung ini telah diheret ke mahkamah oleh syarikat tersebut dengan alasan mereka telah mendapat hak milik tanah kampung kami dan mahu kami keluar dengan tawaran pampasan yang tidak munasabah. Penduduk telah membantah cadangan pampasan yang ditawarkan iaitu antara RM 15,000 hingga RM 35,000 di mana pampasan ini adalah berdasarkan saiz rumah penduduk. Isu di sini adalah penduduk tidak mungkin berkemampuan memiliki sebuah rumah sebagai gantian dengan pampasan yang sebegitu kecil. Kami akan kehilangan tempat untuk tinggal sekiranya rumah kami sekarang diroboh dan diusir keluar secara paksa.

Kini, notis bailif pemilikan kosong bertarikh 28/1/2016 telah diberikan kepada penduduk dan pihak tuan tanah telah mendapatkan arahan mahkamah untuk melakukan pengusiran paksa pada 4/3/2016 akan datang.

Kami tidak dapat keluar tanpa apa-apa penyelesaian yang adil dicapai. Ini kerana kami ada hak ke atas tanah ini dan telah menyerahkan permohonan kami kepada pihak pentadbir tanah dan Kerajaan Negeri untuk tawaran tanah atau perumahan alternatif. Kami diberitahu secara lisan bahawa tanah alternatif untuk penduduk kampung telah dikenalpasti dan kami masih menunggu tawaran bertulis daripada Pejabat Tanah dan Kerajaan Negeri. Kami memerlukan lebih masa untuk mencapai suatu penyelesaian yang tidak menjejaskan hak perumahan dan kehidupan kami.

Maka, tuntutan penduduk Kg Permatang Tok Subuh adalah adalah sangat jelas iaitu :

1. Pampasan berbentuk ‘Rumah diganti dengan Rumah’, secara percuma iaitu setiap penduduk yang terjejas diberikan pampasan sebuah rumah teres baru selesa percuma di kawasan yang tidak jauh dari tanah ini sekiranya tanah ini amat diperlukan untuk pembangunan.

2. Tangguhkan perintah mahkamah pemilikan kosong terhadap penduduk dengan serta-merta

3. Penduduk tidak akan keluar dari kampung halaman sehingga mendapat rumah gantian.

Kami amat bimbang tentang keselamatan diri semua penduduk kampung dan juga harta benda milik kami akan terancam sekiranya pengusiran paksa berlaku.

Justeru, kami meminta pada pihak polis supaya bersikap professional dan neutral dalam isu tanah di Kampung Permatang Tok Subuh. Pihak polis tidak patut berpihak pada Distinct Class Sdn Bhd dalam isu pengusiran Kg Permatang Tok Subuh.

Kami juga berharap pihak polis boleh menasihati pihak tuan tanah supaya datang berbincang dengan penduduk tentang pampasan yang adil dan tidak menggunakan kekerasan dan pengusiran paksa terhadap penduduk kampung.

Penduduk Kampung Permatang Tok Subuh

posted from Bloggeroid

Tuesday 1 March 2016

Tuntutan Negara Perubahan SAMM Mendepani Situasi Politik TanahairKenyataan Umum
29 Februari 2016

Tuntutan Negara Perubahan SAMM Mendepani Situasi Politik Tanahair

1. Enam bulan yang lalu, Segmentasi Pemikir Muda SAMM telah mengadakan Bengkel "Rethinking Merdeka - Jalur Tuntutan Negara Perubahan" yang menghimpunkan anak muda Malaysia dari pelbagai latar dengan satu matlamat - menggarap idea mengenai perubahan sistem yang diperlukan bagi meletakkan negara ini kembali ke landasan sebenarnya. 

2. SAMM sememangnya berpendirian dan berpandangan bahawa negara ini sedang menuju ke arah 'Negara Gagal' walaupun ramai yang memperlekehkan usaha SAMM. Hari ini, ternyata pendirian dan pandangan "Negara Perubahan" yang didesak SAMM itu adalah satu langkah yang tepat. Ia dapat dilihat apabila ketika ini rata-rata pemuka politik mula melontar pandangan mengenai perubahan sistem. Usaha SAMM yang awalnya dilihat menyongsang arus itu akhirnya tidak sia-sia.

3. SAMM telah menyedari kepincangan sistem urus tadbir, politik dan ekonomi ini berlaku semenjak 20 hingga 30 tahun kebelakangan ini yang dicetuskan oleh Dr. Mahathir. Kini, semakin melarat dan tidak terkawal malah turut merosakkan struktur sosial dan hubungan antara masyarakat. 

4. Anwar Ibrahim telah mencetuskan kesedaran perubahan sistem ini semasa gelombang kebangkitan 1998. Ia dinamakan Reformasi, lahir dari perlawanan jalanraya di atas roh dan semangat perjuangan menyelamatkan tanahair. 

5. Hakikatnya, gelombang Reformasi ini semakin perlahan kerana ramai antara pemuka politik tanahair lebih terpesona dan tertarik dengan kuasa dan keuntungan politik yang terhasil daripada sistem yang bejat ini. Malah kerusi empuk kedudukan kuasa yang sedikit sudah cukup menjadikan 'pihak pembangkang' selesa untuk terus membangkang seolah melupakan asas aspirasi rakyat dan negara yang benar-benar merdeka.

6. Justeru itu, Perubahan Sistem bukanlah satu retorik yang hanya disebutkan untuk meraih laba politik semata-mata. Tetapi ia perlu didokong dengan iltizam politik dan keberanian untuk menjadikannya satu realiti. Pertembungan demi pertembungan menyaksikan rakyat terus menjadi mangsa. SAMM sebagai gerakan anak muda tidak akan berdiam diri bagi memastikan sistem dan polisi negara yang mencengkam rakyat dan meranapkan tanah air ini perlu diubah segera.

7. SAMM sekali lagi menegaskan tuntutan untuk mewujudkan Kerajaan Sementara (Caretaker Goverment) meliputi semua parti politik dalam tempoh maksima 18 bulan bagi menyelesaikan semua krisis yang sedang berlaku dan, menambahbaik dan memulihkan sistem termasuk sistem pilihanraya bagi mempersiapkan Malaysia untuk menghadapi Pilihanraya Umum yang bersih, adil dan telus. Kerajaan Pemerintah selepas itu perlu melaksanakan fasa pemulihan sistem mengikut acuan yang ditetapkan.

8. SAMM juga dalam masa terdekat ini bersedia untuk berkongsi blueprint Jalur Tuntutan Negara Perubahan SAMM kepada semua pihak yang bersifat pelaksana bagi memastikan gagasan perubahan sistem ini dapat direalisasikan demi masa depan negara yang lebih cerah. 

9. SAMM dengan ini mengajak semua pemain politik yang telah mempunyai kesedaran ini untuk kembali ke papan lukisan. Tinggalkan kepentingan politik kepartian yang sempit ini dan bersama-sama kita lakar satu gagasan perubahan sistem yang boleh direalisasikan bagi membaikpulih sistem negara kita hari ini. 

10. Satu pengumuman akan dibuat oleh anak muda dengan perkiraan masalah negara hari ini gagal diselesai oleh orang-orang tua yang mabuk kuasa.

Ahmad Anwar Asyraf
Pengarah Pemikir Muda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

posted from Bloggeroid

Monday 29 February 2016

UMNO Kini Parti Mohd Najib, Kata UMNO Langkawi


Umno kini menjadi parti untuk Najib. Mungkin singkatannya sesuai menjadi UMNO for
Mohd Najib Only (UMNO)

Parti Mohd Najib ini adalah parti untuk pencuri wang negara dan kuncu-kuncunya sahaja.

Lebih 3 juta ahli umno, saya percaya lebih separuh darinya juga sudah keluar dari parti dalam hati masing-masing. Mereka menyayangi UMNO tetapi mereka bencikan parti Najib.

Secara peribadi, saya gembira untuk bersama-sama Tun M berjuang di luar parti. Ianya fasa baru bagi UMNO tanpa Tun Mahathir.

Persoalannya, bagaimanakah rupa UMNO tanpa Tun M?

Bersediakah UMNO menempuh PRU14 tanpa Tun M.

BN masih diterima pada PRU13 dalam kegelisahan rakyat terhadap pentadbiran Najib hanya kerana Tun M.

Anina Saadudin

posted from Bloggeroid

Mahathir Berasa Bangga Tinggalkan UMNO


Sidang media tergempar bermula
-

Tun memutuskan untuk tinggalkan UMNO kerana parti UMNO hanya mempertahankan Najib. Bukan lagi sebuah parti yang kuat seperti semasa melawan Malayan Union

Saya merasakan cukup malu dengan apa yg terjadi dgn UMNO

Sungguhpun org kata sy tinggalkan kerana anak saya, tetapi itu bukanlah penyebabnya.

Saya merasa bangga akhirnya saya tinggalkan UMNO.

Hanya penyokong Najib sahaja yg berpeluang di dalam pasukannya.

Saya merasa putus asa dgn parti Najib dan apa yg berlaku di dalam UMNO sungguh memalukan.

Ditanya sama ada akan tubuhkan parti baru, Tun berkata tidak ke arah itu.

Sy akan memastikan Najib tidak akan menjadi PM kali ini

Sy tidak pasti ada ahli parlimen akan tidak bersetuju dgn Najib kerana mereka dalam ketakutan.

Berkenaan status penggantungan TSMY, ini adalah tindakan awal utk membuang TSMY sbg Timb Presiden

Keputusan meninggalkan UMNO turut disertai Tun Siti Hasmah.

Pertemuan Tun bersama wakil pembangkang hanya berfokuskan kepada isu menurunkan Najib sbg PM. Tiada hal lain dibincangkan.

Keputusan untuk tinggalkan UMNO tidak dibincang dgn sesiapa.

Berkenaan rally March for Freedom, Tun akan sertai acara tersebut jika dijemput.

Ditanya sama ada TSMY akan turut tinggalkan UMNO, Tun berharap TSMY akan mengikut langkah beliau.

PC berakhir pada jam 4:55pm

posted from Bloggeroid

Punca Bil Elektrik Melambung, TNB Caj GST 1.6%BONGKAR !!!.. Rakyat Perlu Tahu,,

"Ok setelah aku penat mengamuk, barulah hari ni terjawab. Tarif elektrik mmg dah naik harga bermula bulan 12 haritu. Cukai KWTBB 1.6% cukai dr kerajaan bukan dr TNB. Ia dinamakan cukai tenaga. Utk GST mmg mutlak lah kena bayar. Kenaikan tarif juga bukanlah kemahuan TNB tp kemahuan ehem2... jd skrg kita tahu di mana korupsinya. Sekian, selamat pagi. Tqlah TNB korg dtg trus ke rumah aku bgtau cerita sbnr.."

Kredit: Shahrul Ikram

INGAT.. CAJ KWTBB 1.6% tu adalah utk cukai GST !!!

Malaun punya gomen.. Semua nak cekau..

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.