VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Wednesday 20 January 2016

MB Selangor Perlu Bersihkan Nama Seperti KM Pulau Pinang, SAMM Cabar Heret che'GuBard ke Mahkamah!


Kenyataan Media SAMM
20 Januari 2016

MB Selangor Perlu Bersihkan Nama Seperti KM Pulau Pinang, SAMM Cabar Heret che'GuBard ke Mahkamah!

SAMM mengambil kesempatan ini mengucapkan tahniah kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng di atas kejayaan membersihkan nama beliau yang dicemar satu dakwaan yang akhirnya terbukti tidak berasas.

Dakwaan dibuat oleh Nasrudin Hassan kononnya YAB LGE telah menganugerahkan projek pembinaan terowong bawah tanah secara rundingan terus walaupun pihak LGE telah memberi nasihat awal tentang kebenaran dan integriti kerajaan P.Pinang. Mahkamah akhirnya memerintahkan Nasrudin menarik balik artikel tulisannya dan membayar RM10,000 sebagai pampasan kepada LGE.

Nasrudin disaman atas artikel tulisannya memfitnah Lim Guan Eng dan kerajaan P.Pinang dalam usaha membela Kerajaan Selangor pimpinan Khalid Ibrahim yang dipertikai apabila meluluskan KIDEX, sebuah projek lebuhraya bertol yang jelas bertentangan dengan aspirasi serta janji perjuangan Pakatan Rakyat ketika itu.

Apa yang berlaku di sebalik keputusan Mahkamah Georgetown itu adalah hampir sinonim dengan perkembangan di Selangor. Bezanya, kelantangan che'GuBard menyuarakan skandal balak Menteri Besar Selangor Azmin Ali dalam istilah 'tender terbuka' masih belum diheret ke mahkamah.

Jika LGE dengan berani membawa Nasrudin ke mahkamah demi menunjukkan tiada anugerah rundingan terus (walaupun mempunyai kuasa berbuat demikian) seperti yang didakwa, mengapa tidak Azmin juga melakukan hal yang sama terhadap che'GuBard?

Proses penganugerahan projek melalui tender terbuka merupakan antara perkara asas semangat reformasi dan janji ketelusan dalam pentadbiran yang ingin ditunjuk kepada rakyat. SAMM menegaskan Kerajaan Selangor melalui Menteri Besar dan mesyuarat exconya mempunyai bidang kuasa meluluskan projek tanpa tender terbuka. Namun jika pemberian tender secara rundingan terus (tanpa tender terbuka) ini dibiarkan berlaku, maka kita seolah-olah mengkianati janji kita kepada rakyat. Malah perjuangan Anwar Ibrahim hingga terbenam ke penjara demi mempertahan prinsip menjadi sia-sia.

Azmin Ali selaku ketua kerajaan selangor bersalah kepada perjuangan ini apabila wujud projek besar tidak melalui proses tender terbuka, contohnya skandal balak yang dibangkitkan oleh che'GuBard baru-baru ini. Lebih teruk, apabila Azmin didapati berbohong di media dengan menyebut kononnya balak yang diluluskan itu melalui tender terbuka.

Justeru itu, SAMM dengan ini mencabar Azmin Ali membawa che'GuBard ke mahkamah, supaya dokumen yang dilindungi akta rahsia rasmi mengenai tender terbuka penganugerahan projek balak tersebut mampu dipaparkan sebagai bukti. MB Selangor perlu membersihkan namanya, jadilah seperti Lim Guan Eng.

Sekian

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

posted from Bloggeroid

Tuesday 19 January 2016

KERAJAAN BARISAN NASIONAL MENCIPTA LEBIH RAMAI MISKIN TEGAR TERUTAMA KEPADA RAKYAT YANG MENGAMBIL UPAH MENOREH GETAH


KERAJAAN BARISAN NASIONAL MENCIPTA LEBIH RAMAI MISKIN TEGAR TERUTAMA KEPADA RAKYAT YANG MENGAMBIL UPAH MENOREH GETAH

Kejatuhan harga getah sehingga RM1.80 sekilogram ditambah musim kemarau amat menjejaskan pendapatan harian dan bulanan penoreh getah diseluruh negara.
Lebih terjejas ialah pekebun kecil getah yang mengupah orang lain menoreh getah kerana hasil yang tidak seberapa terpaksa dibahagi dua.

Dengan kejatuhan harga getah sekarang memang rata-rata pekebun kecil yang memiliki kebun sekitar empat hingga lima ekar memang di bawah paras kemiskinan,yang mengambil upah pula amat perit untuk menjalankan kehidupan seharian .mereka terpaksa mencatu makanan dan wang ringgit .Anak sekolah,yuran,minyak motor ,barang dapur dan susu anak.

Dengan pendapatan RM200 hingga RM400 sebulan, Itu tidak akan mampu mengubah nasib rakyat yg dibebani kos sara hidup yg tinggi.samada kebun sendiri dan usahakan sendiri atau mengambil upah menoreh pokok org lain. Bagi yang kebun sendiri tapi tak mampu nak usahakan sendiri dan minta orang lain usahakan, terpaksa bahagai dua jadi masing-masing dapat pendapatan bulanan yg begitu rendah.

walaupun terdapat penoreh khususnya di bahagian kelantan dan terengganu mengambil inisiatif menyimpan getah sekerap, namun dalam keadaan kemarau ini, mereka terpakasa juga menjual getah sekerap walaupun harganya begitu rendah.

Penggubalan mekanisma penentuan harga penutupan fizikel (FOB), penetapan harga lantai getah beku, penetapan harga kos proses atau kos kilang, penggunaan alat penyukat Dry Rubber Content (DRC), penyelidikan produk berasaskan getah asli, penerokaan pasaran berasaskan getah asli, peranan aktif dalam International Tripartrate Rubber Council (ITRC), dan kebajikan pekebun kecil getah termasuk penoreh2 getah harus diselaraskan semula dengan menarik pelabur2 dari negara EU bagi membantu rakyat bawahan.
Kenapa malaysia terlalu bergantung pembelian dari China sedangkan banyak lagi negara2 industri yg meningkat maju kehadapan dalam industri getah.

pendapatan penoreh getah yg tidak seimbang dengan kenaikan harga barang termasuk cukai GST dan cukai2 yg lain menyebabkan tekanan ekonomi sara diri dan menciptakan kemiskinan tegar dikawasan luar bandar atau pedalaman.
Getah asli Malaysia adalah antara tersenarai yang terbaik di dunia tetapi malangnya pengusaha getah berada di bawah paras catuan ekonomi yg lemah termasuk penoreh getah yg mengambil upah.

Pihak kerajaan seharusnya mengambil peranan untuk membantu rakyat bawahan.
Tuntutan mekanisma penentuan harga penutupan fizikel (FOB)mekanisma penentu FOB yang lebih mantap perlu digubal serta merta bagi menggantikan sistem penetapan harga yang sedia ada sekarang kerana penyelarasan adalah begitu lemah dan tidak mampu mengubah apa2 tindakan kebaikan kepada penoreh getah dan pemilik kebun.

Operasi panel penetapan harga di bawah LGM mestilah dijalankan secara telus dan perlu melibatkan NGO pekebun kecil yang berpengaruh bagi mewakili mereka yang menerima akibat penurunan harga getah di pasaran dunia dan penentuan FOB seharusnya didedahkan kepada rakyat.

Harga lantai getah beku perlu ditetapkan pada RM3.50 sekilogram dan kerajaan malaysia perlu menyintik dana khas atau menyediakan subsidi kepada pekebun-pekebun kecil yang telah membantu negara mengeluarkan getah asli.

Berdasarkan kajian yang dibuat oleh kami anggaran kos operasi sekilogram getah beku adalah RM3.20 dan ianya mampu membantu penduduk bawahan bagi membasmi kemiskinan yg makin meruncing.
Justeru kami mendesak kerajaan malaysia untuk menetapkan harga lantai dengan suntikan dana khas atau pemberian subsidi pada harga RM3.50 sekilogram.

Desakan ini akan dibuat walau apa pon cara bagi memastikan rakyat bawahan terutama pemilik kebun dan pengambil upah menoreh getah dapat menambah pendapatan bagi kehidupan yg selesa untuk masa depan keluarga mereka.

Kami dari Parti Amanah Negara Parlimen Sik akan membuat jelajah penerangan keseluruh daerah ini dan berkemungkinan akan bergerak keseluruh malaysia bagi mendengar masalah rakyat sehingga akar umbi.Seandainya Kerajaan BN tidak lagi mampu memerintah dan menjaga rakyat dengan baik dalam soal ekonomi mereka , eloklah berundur dan berikan kepada PAKATAN HARAPAN untuk mentadbir negara .

Kami menyeru kepada semua penoreh getah supaya menolak BARISAN NASIONAL dan sekutunya pada PRU14.


Sulaiman Ibrahim @LemanRL
Ketua Parti Amanah Negara Parlimen Sik
Presiden PANGLIMA MALAYSIA
( Pertubuhan Angkatan Amilin Malaysia )
19 Jan 2016

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.