VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Friday 12 June 2015

1MDB Punca Kejatuhan Ringgit Malaysia


Catatan DrMAZA

Sesiapa yang berada di luar negara akan terasa bagaimana mata wang kita jatuh. Keadaan ini menjadikan rakyat amat bimbang. Tiga minggu yang lalu ada pakar ekonomi memaklumkan kepada saya bahawa ringgit akan jatuh. Ia salah satu kesan 1MDB, katanya. Saya hanya mendengar penerangannya. Kini, kebetulan saya berada di luar negara sudah dua minggu dan dapat merasai kejatuhan itu. Semoga Allah selamatkan kita semua.

Wednesday 10 June 2015

PANGLIMA TIDAK LAGI MESRA PAS


Selepas melihat situasi sekarang..maka dengan rasminya diumumkan bahawa..

Ngo PANGLIMA MALAYSIA ,no Pendaftaran PPM-008-02-3112204
Mengistiharkan tidak lagi sebagai ngo PRO Parti Islam Malaysia ( PAS )
dan dengan secara tidak langsung menjadi Ngo Bebas tanpa membantu parti PAS diperingkat bawahan.

PANGLIMA MALAYSIA akan melakukan gerak kerja seperti biasa dalam kebajikan, mengeluarkan isu rakyat dari semua pihak. Oleh yg demikian , PANGLIMA MALAYSIA tidak lagi bekerjasama dengan mana2 pimpinan PAS dalam mengeluarkan isu2 rakyat.

Sulaiman Ibrahim( LRL )
Presiden
PANGLIMA MALAYSIA
Pertubuhan Angkatan Amilin Malaysia

TERKINI! Jemaah-Jemaah Haji Tanggung Kerugian


BAGAIMANA WANG 1MDB DILABURKAN
Oleh Dr Mahathir Mohamad

1. Saya tertarik hati dengan keupayaan 1MDB untuk melabur 42 bilion Ringgit dalam banyak perniagaan. Seharusnya saya perlu benar-benar berpuas hati sepenuhnya dengan bagaimana 1MDB membelanjakan wang pinjaman besar itu yang ia dipinjam.

2. Tetapi malangnya saya tidak. Saya tidak, kerana maklumat itu datang dari Ketua Pegawai Eksekutif semasa, Arul Kanda Kandasamy. Dan Arul telah ditangkap bercakap tidak benar agak beberapa kali.

3. Sebaik sahaja beliau mengambil alih pengurusan 1MDB, beliau mengumumkan bahawa wang dari Pulau Cayman telah dikembalikan. Beliau berkata dengan secara jelas dan terang bahawa dia melihat tunai iaitu satu bilion dolar dalam bentuk wang tunai. Kemudian beliau berkata ia merupakan kenyataan. Apakah kenyataan? Akhirnya bank tersebut mengeluarkan kenyataan yang tiada tunai seperti yang disebut dan hanya dokumen yang disimpan di dalamnya dan dokumen tersebut membawa tandatangan palsu.

4. Beliau mungkin telah memberitahu Perdana Menteri mengenai longgokan nota wang inikepada Perdana Menteri, jadi Perdana Menteri menjawab soalan di Parlimen bahawa tunai disimpan dalam bank di Singapura. Ia tidak boleh dibawa balik ke dalam negara kerana Bank Negara terlalu banyak bertanyakan soalan. Menteri Kewangan perlu meluluskan atau tidak meluluskan semua kekangan/batasan atau kelulusan Bank Negara.

5. Kemudian bank-bank menafikan tunai dalam bank. Memalukan. Visi yang telah hilang. Tidak, ia bukan tunai. Ia adalah dokumen. Tidak, ia adalah unit. Apa unit? Tidak tahu. Bank mana? Tidak jelas. Misteri bertambah dalam.

6. Oleh itu, apabila Arul mengumumkan pelaburan sebanyak 42 bilion Ringgit, adakah ianya suatau benda lain yang dia lihat tetapi taada disana. Dan adakah kita guna duit pinjaman untuk membayar cukai? Cukai apa? Tiada keuntungan diisytiharkan tetapi cukai perlu dibayar. Berapa banyak? Kos pengurusan 1MDB pun berbilion!

7. Walau apa pun, banyak nama-nama yang diketahui telah menerima wang dari 1MDB tidak disebut. Banyak wang pergi ke syarikat-syarikat di Hong Kong dengan nama-nama pelik/lucu.

8. Apakah tiada bayaran dibuat kepada Petro Saudi, kepada Jho Low, kepada Brazen Sky dan lain-lain. Jho Low menafikan menerima pembayaran tetapi mengapa dia tidak buktikan bahawa beliau tidak menerima AS 260 juta (RM 988,000,000) dari 1MDB untuk membeli sebuah bank.

9. Arul telah berbohong sebelum ini. Kita boleh bayangkan bahawa untuk duit 42 bilion Ringgit inipun mungkin Arul berbohong lagi. Kemana sebahagian daripada 42 bilion Ringgit pergi masih boleh dipersoalkan.

10. Saya tidak fikir kita boleh menyelesaikan masalah di mana wang 1MDB pergi melalui mesyuarat/perjumpaan empat mata. Najib boleh menyelesaikan dengan membuktikan tanpa sebarang keraguan yang munasabah bahawa tiada wang telah hilang dari 42 bilion yang dipinjam.

11. Saya menganggap yang 1MDB berniat untuk membuat wang untuk Kerajaan. Tunjukkan berapa banyak keuntungan yang telah dibuat untuk kerajaan sejak 2009. Kenapa anda perlu meminjam wang untuk membayar faedah ke atas hutang?

12. Mengapa saham loji kuasa tidak boleh disenaraikan?

13. Mengapakah 1MDB membayar hanya 60-90 Ringgit bagi tanah Kerajaan yang kini mahu menjual pada harga 2000-4000 ringgit sekaki persegi? Dan kini tanah yang telah dibeli oleh Tabung Haji dijual kepada beberapa pembeli Indonesia dengan kerugian. Kerugian yang akan ditanggung oleh jemaah-jemaah haji.

14. Sebenarnya terdapat banyak soalan yang Perdana Menteri tidak perlu jawab kepada saya, tetapi sebaliknya kepada orang ramai. Wang ini bukan milik saya seorang. Soalan dari orangramai yang bertanya dan ingin tahu dimana wang mereka.

15. Wang ini adalah milik rakyat. Adalah menjadi tanggungjawab polis, agensi anti-rasuah untuk menyiasat aduan dan laporan yang telah dibuat - termasuk oleh Bank Negara. Tetapi agensi-agensi berkaitan telah tidak menjalankan siasatan.

16. Terdapat suasana ketakutan yang menahan mereka daripada melakukan siasatan. Selagi PM menjadi Perdana Menteri, menyiasat perkara-perkara yang melibatkan

SERIOUS!!! Jabatan Kerajaan LEMBIK


‪#‎SaveMalaysia‬ Serius Admin tak faham, sampai kena minta maaf mengenai isu wanita yang diminta pakai "Sarong" sebab pakai skirt yang jadi viral baru-baru ni.

Dari pemimpin lembik sampai Jabatan Kerajaan pun lembik juga ke? Betul-betul Apologetik. Buat apa adakan peraturan sepatutnya yang tak ikut peraturan itulah yang perlu minta maaf.

‪#‎DareToSpeakOut‬. Serius Admin masih lagi tak faham kena pindahkan pengawal keselamatan yang memang buat kerja dia.

Lepas ni boleh lah pakai seksi pergi PEJABAT KERAJAAN!?
Serius. Kita nampak kita lembik dan lemah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.