VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Saturday 12 November 2016

BUKAN SEMUA ARTIS TEMPATAN BERPENDAPATAN TINGGI DAN HIDUP MEWAH UNTUK DIKENAKAN CUKAI YANG TINGGI OLEH KERAJAANSetiap rakyat malaysia semuanya dikenakan cukai pendapatan ,barangan ,perkhidmatan dan sebagainya.Kerajaan boleh mengenakan cukai tetapi jangan sampai rakyat terbeban dengan pendapatan/ekonomi mereka.Apabila rakyat merasai bebanan cukai yg dikena terlalu banyak,mereka akan bersuara dan menunggu masa untuk menghukum kerajaan BN pada PRU14.

Pihak kerajaan sepatutnya menyelesaikan masalah pendapatan rakyat bukan sahaja kalangan rakyat miskin tetapi juga dikalangan anak seni( artis )dengan memberi peluang pendapatan dalam kerjaya mereka dalam pelbagai bidang ,bukannya mengenakan cukai pendapatan yg tinggi sehinggakan menyekat sesetengah artis itu untuk berjaya dalam kehidupan mereka.

Artis malaysia bukan semuanya berpendapatan tinggi .Ada dikalangan mereka terpaksa mengikat perut apabila ketiadaan 'show' atau 'Job'.Ada artis yg mengikat kontrak dipotong 30% dari pendapatan mereka .Pendapatan mereka bukanlah selalu dalam sebulan.Adakalanya berbulan2 baru dapat tawaran dari pelbagai pihak.

Kerajaan hanya melihat kemewahan artis yg bernama besar dalam kerjaya dan pendapatan mereka ,bagaimana pula nasib pendapatan artis artis yg baru mencipta nama dan ingin mencari rezeki demi kehidupan mereka?
Seandainya cukai dipotong dan ditambah pula % yg dikenakan kepada syarikat produksi ,berapa baki yg tinggal untuk artis tempatan untuk berjaya dan membina 'personaliti' mereka?

Banyak kisah artis tempatan mencipta populariti tetapi diakhir hayat dan kehidupan mereka masih dalam keadaan yang sama.Mereka adalah insan seni yang menghidupkan budaya dan kesenian negara.
Sepatutnya kerajaan bertindak sebagai 'pro Marketing' sehingga ke luar Negara ,bukannya hanya tahu mengenakan cukai tanpa memahami kehidupan mereka yg sebenar.

Sebagai contoh Negara india yg bangsanya terdiri dari pelbagai bahasa seperti Hindi ,telegu , punjab ,malayalam dan Tamil.Filem mereka berjaya menembusi pasaran luar Negara sehinggakan setaraf filem Hollywood.Bagaimana filem dimalaysia ?

Kerajaan harus membuka ruang dalam konsep kepelbagaian termasuk filem berkisarkan permasalahan politik yang berlaku dimalaysia dan mencontohi filem dari luar negara yang memberi impak lebih besar dimata dunia.

Ratusan Artis tempatan ini ramai yg berbakat besar dalam industri kesenian .Seharusnya membawa dan memberi peluang kepada mereka menembusi pasaran luar Negara.Alasan yang kerajaan berikan ialah peruntukan dan sebagainya.

Persatuan Seniman pula bukanlah satu badan yang memberikan kerjaya kepada semua golongan artis tetapi hanya bertindak sebagai pembawa suara artis jika apa apa isu yang berlaku.

Artis yang ada diMalaysia kebanyakannya tidak berpolitik tetapi tidak bermakna mereka tidak mengetahui isu2 semasa dengan apa yg berlaku dalam Negara.Mereka mendiamkan diri kerana tidak mahu dikaitkan dengan pihak pembangkang atau kerajaan .Meraka hanya mahu mencari rezeki yang halal dan ingin memperbaiki kehidupan mereka.
Kebanyakan artis tempatan bukanlah dari kalangan keluarga yang kaya ,rata2nya lahir dari industri media dan cuba mengeluarkan diri mereka dari masalah ekonomi dalam kehidupan seharian

Isu ini akan dibangkitkan dari masa kesemasa supaya rezeki artis tempatan tidak dikenakan cukai sewenang2nya tanpa memahami kehidupan dan perjalanan hidup mereka.Kerajaan harus menilai dan memgkaji semula sehingga peringkat bawahan.

Beri peluang dan membantu kepada Artis tempatan dan Syarikat Produksi industri perfileman ,nyanyian dan sebagainya dalam mengembangkan filem malaysia dengan cara terbuka tanpa sekatan politik melampau.

Kepada golongan artis tempatan,jangan sesekali takut untuk bersuara dalam mempertahankan hak anda sebagai rakyat ,pengundi dan pembayar cukai yang sememangnya telah tersedia dikenakan ketas kamu.


*Sulaiman Ibrahim@Leman Raja Lawak*
*'Mewakili suara Artis Tempatan dari pihak pembangkang'*
*Ketua Parti Amanah Negara Kawasan Sik*

*12 Nov 2016*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.