VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Friday 28 August 2015

Ahli UMNO Saman Najib, Mustahil Rakyat Bersama UMNO

Seorang ahli Umno memfailkan saman terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadi beliau.
 
Ainina Saadudin, 40, selaku plaintif yang memfailkan saman itu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi melalui Tetuan Haniff Khatri turut menamakan Setiausaha Kerja Umno, Datuk Ab Rauf Yusoh sebagai defendan kedua.
 
Melalui penyata tuntutannya, Ainina mendakwa Najib sebagai pemegang amanah konstruktif Umno telah melanggar Perlembagaan Umno dan peruntukan-peruntukan Akta Pertubuhan 1966.
 
Selain itu Ainina mendakwa, perdana menteri telah bertindak pecah amanah dan melanggar kepercayaan yang diletakkan kepada beliau sebagai pemegang amanah konstruktif Umno.

"Najib atau Majlis Tertinggi Umno telah bertindak ultra vires  dan melakukan 'fraud' terhadap ahli Umno,"dakwanya.
 
Sehubungan itu beliau menuntut perintah injunksi agar tindakan disiplin diambil terhadap defendan gantirugi dan kos.

Thursday 27 August 2015

Najib Besar Kepala Kerana DUIT


Tulisan Nordin Kcd

Sebenarnya Najib sendiri tahu kuasa dia tidaklah sebesar mana walau pun dia cuba membesar-besarkan diri dia dengan mengaku yang dia hebat macam ‘Pahlawan Bugis”. Dia juga tahu, hari ini kalau dia mati, besok Malaysia tetap wujud malah Malaysia jadi lebih bahagia tampa dia. Tapi yang buat dia jadi besar kepala adalah kerana DUIT. Makin besar duit yang dia kebas, makin besarlah kuasa yang dia boleh beli walau pun dia kata kuasa dia itu untuk parti.

Sebab itu Najib perlu banyak duit. Duit itu dia guna untuk beli sokongan orang UMNO supaya mempertahankan dia jadi presiden parti mereka. Duit itu j
uga dia guna untuk beli undi rakyat supaya dia boleh kekal jadi perdana menteri. Jadi dia kena cari banyak duit untuk tujuan ini. Tapi siapa yang nak bagi dia duit secara percuma kalau tidak dilakukanya secara haram??

Malangnya rakyat cuma tahu sedikit saja daripada apa yang dia dah buat. Apa lagi bila rakyat memilih untuk membisu membuatkan dia rasa langsung tidak bersalah dengan apa yang dia dah buat. Adakah rakyat sudah lupa ke mana perginya duit komesyen pembelian kapal selam Perancis sebanyak RM500 juta itu? Semua orang tahu kerana duit komisyen itulah Altantuya dibunuh. Hingga kini orang yang mengarahkan Altantuya dibunuh masih hidup bebas tampa rasa bersalah.

Walau pun Najib terlepas daripada tuduhan membunuh Altantuya tetapi Najib masih tidak terlepas daripada dihantui sumpahan atau ‘karma’ dari orang yang mati dibunuh ini. Sebab itu dalam era dia memerintah, Najib menghadapi banyak mala petaka seperti kemarau dan banjir berlaku dalam satu tahun, Sabah dicerobohi penyangak Filipina, dua pesawat MAS menimpa mushibah dalam satu tahun, gempa bumi berlaku di Sabah, jenayah semakin meningkat dan sebagainya. 

Hari ini akhbar terkemuka dunia, WSJ berani buat dakwaan bahawa Najib sendiri simpan duit 1MDB yang dikatakan hilang itu dalam akaun peribadi dia. Kenapa Najib tidak berani menyaman mereka jika dakwaan WSJ itu tidak benar?? Namun biasalah, orang kalau muka dah tak tahu malu, sanggup memperbudak-budakkan rakyat Malaysia dengan menipu kononnya duit yang masuk dalam akaun peribadi dia itu adalah sumbangan “derma politik” dari Arab Saudi. Maka bergemalah suara pecacai-pecacai dia mempertahankan pembohongan yang dia buat itu.

Hanya orang yang hilang akal saja percaya pembohongan mereka. Kita tidak perlu lagi cari kebenaran, kerana ia sudah terang lagi bersuluh. Dia berani melakukan semua ini secara terang-terangan kerana adanya pengaruh DUIT. Dengan duit dia jadi berkuasa. Dia boleh singkir siapa saja yang dianggap sebagai pengancam termasuklah Timbalan dia sendiri.

Perbuatan Najib sekarang amat memalukan rakyat Malaysia dan negara. Segala sistem yang ada sekarang nampak seolah-olah tidak lagi berfungsi untuk melawan dia seorang. Dari Majlis Raja-Raja, Polis Diraja, sistem perundangan hinggalah rakyat jelata hanya mampu tengok saja, paling kuat cuma boleh berrungut. 

Kalau Najib dah hilang harga diri dia, itu kita tak heran kerana berbilion ringgit dia dah kebas, tapi dimanakah letaknya harga diri kita, apakah kita masih mahu mengangong-agongkan seorang individu yang mengekploitasikan segala kemudahan yang diberikan kepadanya untuk menipu rakyat??? Tidak ada lagi ertinya kita sambut merdeka jika kita sendiri sudah tidak lagi rasa merdeka dibawah pemerintahan Najib. 

Ayuh bangsa ku, jika kita tidak mahu hidup kita dibelengui dengan penyelewengan yang berlaku didepan mata, kita harus bangun dari tidur dan mengatakan yang benar bahawa Najib tidak lagi layak jadi perdana menteri Malaysia.

Wednesday 26 August 2015

Ceramah Mega Isu Semasa


JEMPUT HADIR BERAMAI2
Ceramah Mega Isu Semasa

27 Ogos 2015
9 malam
Berdekatan Petron Pekan Sik

Penceramah :
Haji Salahudin Ayub
Yb Mujahid Yusof Rawa
Yb Khalid Samad
Sdr Tuan Faiz Fadzil
Sdr Tuan LemanRL
Dato Paduka Zaiemudin

#Isu 1mdb
#Isu kejatuhan Ringgit Malaysia
#Isu Pakatan 2.0
#Isu Pentadbiran kewangan negara
#Penerangan Bersih 4.0

MOHON SEBARKAN !!

Sunday 23 August 2015

Tiada Perubahan Harga Getah Malaysia Berbanding Vietnam, India dan Thailand


Kenyataan Media
23 Ogos 2015

TIADA PERUBAHAN HARGA GETAH MALAYSIA BERBANDING VIETNAM ,INDIA DAN THAILAND.

Saya ingin menjawab maklum balas email dari pihak Lembaga Getah Malaysia ( LGM ) Berkenaan isu ketidakstabilan harga getah dimalaysia berbanding negara Thai ,Vietnam dan India.

Kerajaan malaysia tidak dapat mempertimbangkan cadangan mewujudkan harga lantai kerana dengan alasan bahawa perlaksanaan harga lantai memerlukan sumber kewangan yg tinggi bg menyokongnya sedangan wang negara hasil cukai rakyat doborosi tanpa penjimatan yg stabil.

Alasan kerajaan juga berkenaan menyediakan ruang kepada aktiviti spekulasi harga dimana para pedagang getah akan menekan harga ke paras rendah dan mengambil kira bahawa kerajaan akan menampung perbezaan diantara harga pasaran dan harga lantai. Sedangkan kerajaan ada kuasa mutlak untuk membasmi syarikat kroni dan org tengah bg mengurangkan penekanan tersebut.

Apa yg kami ketahui bahawa getah asli dimalaysia telah dieksport keseluruh dunia kira kira 70% dari jumlah jumlah getah Malaysia digunakan oleh industri otomotif iaitu untuk pengeluaran tayar dan komponen otomotif. China dan India adalah diantara negara yg berkembang maju dengan kadar pertumbuhan yg tinggi dan merupakan pemacu kepada permintaan getah asli dunia.

Populasi besar dikedua2 negara mendorong kepada permintaan kenderaan yg kukuh seterusnya menjadikan negara ini pasaran utama untuk tayar dan komponen otomotif , Tetapi kenapa kerajaan malaysia dan Lemabaga Getah Malaysia sendiri masih menyimpan jutaan tan getah dimalaysia u tuk dieksport sedangkan jumlah itu mampu mengstabilkan harga getah malaysia setanding dengan dengan harga getah vietnam dan thailand ?

Ini menunjukkan kerajaan masih bermain tarik tali dengan menunggu lonjakan harga getah dunia walaupon tahu rakyat bawahan dimalaysia yerpaksa menanggung derita dengan kos kenaikan harga barang.

Pada masa ini Malaysia adalah pengeluar dan pengeksport terbesar sarung tangan getah dengan menguasai 63% ( RM10.5 billion ) daripada pasaran dunia.

Industri ini juga menyumbang hampir 72% jumlah eksport barangan getah selain daripada sarung tangan krpada negara2 pengguna. Menerusi promosi jumlah eksport barangan getah selain daripada Lateks telah meningkat daripada RM2.4 Billion pada tahun 2010 kepada RM2.6 Billion pada tahun 2013.

Pihak kami juga mengetahui bahawa LGM telah menjalankan beberapa sttrategi bagi menggalakkan penggunaan tempatan dan untuk pasaran eksport.Apa yg kami cadangkan kpd LGM harus mencuba industri baru dan jangan tertumpu kepada industri sarung tangan dan Kondom ( Lateks ) .

Hasil2 getah malaysia boleh dibawa ke penyelidikan bg membangunkan penggunaan getah didalam pembinaan jalan raya iaitu rubberrized-road seperti negara2 luar yg tidak mempunyai getah tapi mampu membangunkannya.

Tindakan kerajaan dan sikap segelintir pihak yg tidak berani bersuara dalam isu2 yg melibatkan getah dimalaysia bg membangunkan industri getah bg membantu penoreh getah yg berpendapatan rendah menunjukkan kerajaan dan LGM sendiri gagal dalam mengurus tadbir industri getah malaysia yg tidak peka kepada masalah pendapatan rakyat.

Sulaiman Ibrahim @LemanRL
Penyelaras
Harapan Baru
Kawasan Sik

Halang Sekolah Sertai Hari Kebangsaan Peringkat Negeri: Kementerian Pelajaran Tidak Faham Konsep Persekutuan


Kenyataan Media
23 Ogos 2015

Halang Sekolah Sertai Hari Kebangsaan Peringkat Negeri: Kementerian Pelajaran Tidak Faham Konsep Persekutuan

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Pulau Pinang mengecam tindakkan Kementerian Pelajaran yang memberi arahan supaya semua sekolah di Pulau Pinang diharamkan menyertai sambutan Hari Merdeka anjuran kerajaan negeri Pulau Pinang.

Di mana salahnya bagi sesebuah kerajaan negeri melaksanakan sambutan hari kemerdekaan di peringkat negeri? 

Ini sambutan hari kemerdekaan negara. Tindakan kementerian langsung tidak mencerminkan semangat cintakan negara sebaliknya cuba menyuburkan kebencian warga terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang.

Pentadbiran Najib Razak juga tidak sepatutnya menjadi seperti Mahathir pada zamannya yang tidak hormati demokrasi berperlembagaan. Kerajaan P.Pinang adalah sebuah kerajaan negeri yang telah dipilih majoriti rakyat Pulalu Pinang.

Semua pihak harus faham bahawa Malaysia ini adalah sebuah 'persekutuan' di mana negeri juga mempunyai kuasa dan kedaulatan yang dijamin perlembagaan. Ini termasuklah penganjuran acara sambutan ulangtahun kemerdekaan negara di peringkat negeri. Tindakan 'halang' tersebut bererti kementerian dan menterinya tidak faham konsep semangat perlembagaan.

SAMM P.Pinang menyatakan sokongan penuh terhadap penganjuran sambutan hari kemerdekaan oleh Kerajaan Penang dan mengucapkan tahniah buat juga ketua menteri Lim Guan Eng yang istiqomah melaksanakan acara tersebut. Malah SAMM P.Pinang juga bersedia untuk turut bersama dalam sambutan hari kebangsaan peringkat negeri.

Sekian

Aidil Fitri Ibrahim
Penyelaras SAMM P.Pinang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.