VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Thursday 11 February 2016

OSA Bukan Pelindung Jenayah Korupsi


Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)
Kenyataan Umum
12 Februari 2016

OSA Bukan Pelindung Jenayah Korupsi

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengutuk cadangan Peguam Negara untuk meminda Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 bagi memasukkan hukuman penjara seumur hidup dan 10 sebatan sebagai hukuman. Cadangan semberono ini tidak sepatutnya dikeluarkan sekiranya kepimpinan Negara hari ini benar-benar mempunyai iltizam politik yang tinggi untuk menghapuskan unsur-unsur korupsi dalam pentadbiran Kerajaan.

SAMM bersetuju sekiranya OSA ini hanya terpakai untuk perkara-perkara membocorkan maklumat yang bersifat pengintipan dan risikan, membocorkan rahsia sehingga boleh membahayakan nyawa orang ramai dan, keselamatan dan pertahanan negara. Tetapi, OSA tidak boleh digunakan untuk melindungi jenayah korupsi. Tidak kira sama ada korupsi dan salah urus tadbir itu berlaku di peringkat Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri, Kerajaan Tempatan malahan dalam Parti Politik sekalipun, ia harus ditentang dan dilawan.

Seharusnya Peguam Negara meminda dan memperkemaskan lagi Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta SPRM 2009) bagi membasmi kegiatan korupsi dengan lebih tuntas agar kedudukan negara dalam Indeks Persepsi Rasuah tidak terus terperosok jauh ke bawah. Peguam Negara juga sepatutnya mengemukakan kepada Kabinet dan Parlimen, satu pindaan undang-undang yang melindungi pemberi maklumat sehingga tertangkapnya pelaku koruptor.

Jika Kerajaan Pemerintah tidak melakukan sebarang kesalahan atau korupsi, mengapa harus takut dengan pendedahan maklumat? Apa yang perlu disorokkan daripada pengetahuan umum? Peguam Negara juga seharusnya membentangkan kepada Kabinet Cadangan Rang Undang-Undang Kebebasan Maklumat supaya masyarakat dapat bersama-sama melakukan semak-dan-imbang dalam urustadbir Kerajaan.

Justeru itu, SAMM mengambil tanggungjawab penuh menyeru kepada semua pihak yang mempunyai rasa cintakan negara dan kebertanggungjawaban terutamanya Pegawai-Pegawai Kerajaan Persekutuan dan Negeri untuk menyalurkan maklumat korupsi yang berlaku kepada Sekretariat Bongkar SAMM, Pusat Gerakan Rakyat (PaGER) SAMM, No. 344 (Tingkat 1 & 2), Jalan Haruan 5/8, Oakland Commercial Centre, 70300 Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus atau melalui email di aduan.samm@gmail.com. Segala maklumat pengenalan diri akan dirahsiakan dan dilindungi.

Sekian,

Che’GuBard
Pengasas
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

email : cheGuBard@gmail.com

posted from Bloggeroid

Pemuda Mengamuk di JPJ Maut Ditembak 7 Das Peluru
Laporan awal kes tembak Amin Beyond

GEORGETOWN: Seorang tauke restoran nasi kandar maut ditembak dari jarak dekat di Jalan Datuk Keramat, di sini, awal pagi tadi. Dalam kejadian pada jam 3.30 pagi itu, Syed Amin Zainul Abidin, 46, yang memandu kereta Mercedes Benz dipercayai berhenti di depan sebuah kedai motosikal sebelum dihampiri dua lelaki menaiki sebuah motosikal. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, Datuk Zakaria Ahmad, berkata seorang daripada suspek melepaskan tujuh das tembakan ke arah mangsa yang berada di tempat duduk pemandu. Beliau berkata, empat das tembakan mengenai badan peniaga berkenaan dan satu das lagi mengenai bahagian kepala, menyebabkan mangsa meninggal dunia di lokasi. Suspek juga, katanya, turut melepaskan satu das tembakan ke arah dua anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), yang sedang bertugas mengawal premis perniagaan berdekatan, namun tersasar. "Siasatan lanjut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan masih dilakukan bagi mengenal pasti motif serangan," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian sebentar tadi. (Copy dari Group WhatsApp)

*Katanya Tauke Car Wash
*Sumber blog mengatakan Amin Beyond pernah mengamuk di JPJ

posted from Bloggeroid

Tuesday 9 February 2016

Ayuh ke Sg Buluh Malam ini, Ada Sesuatu Yang Wajar Dibuktikan Kepada Regim


Kenyataan Media
9 Februari 2016

Ayuh ke Sg Buluh Malam ini, Ada Sesuatu Yang Wajar Dibuktikan Kepada Regim

Hari ini genap setahun DS Anwar Ibrahim menjadi tahanan politik untuk ke sekian kalinya. Ketika beliau mempunyai pilihan hidup berselang lenang menjaga cucu, namun perjuangan demi rakyat tetap menjadi pilihan yang akhirnya tersembam ke jerijil besi.

Setahun ketiadaan Anwar di teras arena politik tanahair menyaksikan perbezaan yang ketara - regim bagaikan tiada halangan untuk meratah hasil bumi dan hasil mahsul tanahair. Demokrasi terus dimatikan dengan akta hasutan yang menggila, keluhuran undang-undang menjadi sarkas dan bagaikan dijual beli demi pertahan kuasa, manakala rakyat pula terus dipijak dan dihimpit dengan kenaikan kos sara hidup demi tembolok pemimpin rakus.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dengan jelas menganggap Anwar Ibrahim sebagai sosok yang pernah menjadi kereta kebal terbaik dalam perjuangan merempuh keampuhan regim pemerintah korup. Selain menjadi faktor kemenangan beberapa negeri, beliau juga ancaman terbesar regim dan perlu dilenyapkan 'by hook or by crook'. Akhirnya mereka berjaya dan hari ini sedang berpesta membadutkan kita sambil mengumpul kekayaan keturunan dan kroni.

Perlu diingat, kejayaan regim hari ini bukanlah kerana mampu menyumbat Anwar ke penjara, tetapi kejayaan mereka adalah kerana tiada kebangkitan rakyat di atas kekejaman yang dilakukan terhadap Anwar dan juga semua rakyat marhein.

Justeru itu, SAMM mengharapkan kebesaran jiwa dan hati setiap rakyat Malaysia untuk sama-sama hadir bersolidariti di depan penjara Sg Buluh pada jam 8.30 malam ini. Ayuh buktikan masih ramai rakyat Malaysia yang prihatin terhadap nasib seorang Anwar Ibrahim - yang kini selesai membayar ansuran tahun pertama dipenjara akibat dari menghenjut regim dengan sedaya yang beliau ada. Percayalah bahawa kehadiran setiap dari kita pada malam ini akan menghimpun gerun di pihak regim, Ayuh buktikan, sila ambil bahagian.

Anwar bukan sekadar lambang pengikat perpaduan nasional. Bagi SAMM, Anwar juga ialah tokoh perjuangan rakyat Malaysia dan harus dibebaskan segera.

Sekian,

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.