VOTE ONLINE PASCA PRU15:
"Setujukah anda Harga Barangan dan Perkhidmatan di Turunkan?" Jika setuju sila klik vote "Follow" di bawah.

Blogger Kool

Saturday 22 December 2012

Dipenjara 1 bulan dan denda RM1,000 kerana merakam video.


Dalam penghakimannya, Majistret Zaki Asyraf berkata, "tertuduh tidak sepatutnya berada terlalu dekat dengan rakannya, Fahmi Reza untuk mengambil gambar sehingga menghalang penguat kuasa DBKL menjalankan tugas."

Selain Umar, terdapat 3 kawan-kawan occupier Occupy Dataran lain yang merakam video insiden penangkapan pada hari tersebut, tapi hanya Umar saja ditangkap, didakwa dan dihukum.

Selain Umar, terdapat lebih 3 kawan-kawan occupier lain yang berada lebih dekat dengan aku waktu aku ditangkap 3 orang penguatkuasa DBKL, tapi hanya Umar saja ditangkap, didakwa dan dihukum.

Selain Umar, terdapat berpuluh-puluh occupier dan mahasiswa lain yang berkhemah dan bermalam di Dataran Merdeka bersama Umar, tapi hanya Umar saja ditangkap, didakwa dan dihukum.

Umar ditangkap sekali ketika rombongan penguatkuasa DBKL yang menangkap aku accidentally bertembung dengan Umar (yang sedang berdiri merakam video) dalam perjalanan mereka membawa aku ke van DBKL di tepi jalan.

Atas kesalahan secara tidak sengaja bertembung dengan penguatkuasa DBKL ketika sedang merakam video, Umar ditangkap dan didakwa "dengan sengaja menghalang seorang penjawat awam iaitu Pegawai Penguat Kuasa DBKL, Mohd Masran Mamat, 34, daripada menjalankan tugas menangkap dan mengiringi Fahmi Reza di Dataran Merdeka pada jam 8.05 pagi, 22 April lalu."

Kerana ini Umar dihukum penjara 1 bulan dan denda RM1,000 yang berkuatkuasa serta-merta atas satu kesalahan yang tidak dia lakukan.

Kini Umar dipenjara di Penjara Kajang menunggu hari rayuan kes di Mahkamah Tinggi pada hari Isnin nanti.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERINGATAN

Tulislah apa2 yang Hangpa nak tulis. Tapi jangan tulis sesuatu yang boleh menyebabkan aku dikenakan tindakan undang-undang. Aku tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang Hangpa tulis dan penulisan Hangpa tidak mewakili pandangan aku.